Svetlana Lukić i Svetlana Vuković dobitnice nagrade

7. децембра 2001.

Dobitnice nagrade »Konstantin Obradović« za unapređenje kulture ljudskih prava za 2001. godinu su Svetlana Lukić i Svetlana Vuković, novinarke iz Beograda. Nagradu je uspostavio Beogradski centar za ljudska prava da bi obeležio uspomenu na svog osnivača i dugogodišnjeg zamenika direktora, profesora dr Konstantina Obradovića, jednog od najvećih jugoslovenskih i međunarodnih stručnjaka za međunarodno humanitarno pravo i aktivnog borca za ljudska prava. (више…)

O nevraćanju dr Slobodana Vučetića na položaj sudije Ustavnog suda Srbije

5. септембра 2001.

Beogradski centar za ljudska prava izražava svoje negodovanje zbog odbijanja Odbora za pravosuđe Narodne skupštine Republike Srbije da predloži poništenje odluke kojom je dr Slobodan Vučetić protivustavno i nezakonito odstranjen iz Ustavnog suda Srbije. Kao ugledni pravnik i sudija dr Vučetić je izabran za člana Saveta Beogradskog centra za ljudska prava.
(више…)

Rasprava pred Evropskim sudom za ljudska prava povodom bombardovanja zgrade RTS 1999. godine

4. септембра 2001.

Krajem oktobra 2001. održaće se javna rasprava pred Velikim većem Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu povodom zahteva koji su svojevremeno podneli srodnici četiri radnika RTS, poginula prilikom napada snaga NATO na zgradu Radio Televizije Srbije (RTS) u Beogradu 23. aprila 1999, kao i jedan pri tom povređeni radnik. Njih zastupaju predstavnici Beogradskog centra za ljudska i pravnici iz Velike Britanije i SAD.

(више…)

Saopštenje povodom uvođenja verske nastave u državne škole

17. јула 2001.

Beogradski centar za ljudska prava izražava zabrinutost zbog toga što se u raspravama oko uvođenja verske nastave u državne škole pogrešno tumači ljudsko pravo na slobodu savesti i veroispovesti. Sloboda savesti i veroispovesti sadrži pravo čoveka da ispoveda onu veru za koju se opredeli, ali i pravo da ne ispoveda nijednu veru. Ova sloboda sadrži i pravo roditelja da vaspitaju svoju decu u skladu sa svojim uverenjima i s religijom koju sami izaberu. (више…)

Napad na grupe seksualnih manjina

2. јула 2001.

Beogradski centar za ljudska prava najoštrije osuđuje napad na građane homoseksualne i lezbejske orijentacije koji su se 30. juna mirno okupili u Beogradu, kako bi proslavili Medjunarodni dan ponosa homoseksualaca i lezbejki. Beogradski centar za ljudska prava izražava zabrinutost zbog izrazito nasilnog i netolerantnog stava jednog dela našeg društva prema pripadnicima seksualnih manjina kao i zbog činjenice da policija nije ispunila svoju obavezu da zaštiti grupe koje koriste svoje pravo na mirno okupljanje. Pedeset policajaca, koliko je SUP poslao da obezbeđuju ovaj skup nije bilo dovoljno da zaštiti učesnike manifestacije.
(више…)