Je li ukinuta sloboda udruživanja?

28. децембра 2004.

Beogradski centar za ljudska prava upozorava javnost, državne organe, i posebno medije, na još jedan talas napada na domaće nevladine organizacije.  U njega spada tekst pun uvreda, kleveta i govora mržnje u listu Internacional  pod naslovom Destabilizacija. Internacional se obrušava na sve nevladine organizacije u Srbiji optužujući ih da pripremaju medijski teren za „šiptarsku ofanzivu” koja se, navodno, očekuje sledeće godine. Većinu optužbi protiv nevladinog sektora Internacional konstruiše, kao i toliko puta do sada, pozivanjem na tzv. pouzdane izvore.
(више…)

Aveti prošlosti

23. децембра 2004.

Zloćudnost i prljavština  javnog govora u Srbiji vraća se na vreme pred zločinačke ratove na našem prostoru, koji su unesrećili pripadnike svih naroda, među kojima i srpski. Na žalost, na pisanje revolveraških listova, koji žive od najnižih strasti svojih čitalaca i zadovoljavaju slične potrebe svojih vlasnika, ne reaguju organi koji su po zakonu dužni da suzbijaju izazivanje rasne i nacionalne mržnje. Huškački i mrziteljski tekstovi postali su normalni – čak se perverzno smatraju ispoljavanjem „slobode govora“.
(више…)

Štetne izjave Ministra pravde za nezavisnost pravosuđa u Srbiji

29. новембра 2004.

Beogradski centar za ljudska prava izražava zabrinutost zbog prekjučerašnje izjave Ministra pravde, Zorana Stojkovića, kojom se uz pretnje razrešenjem, dovode u pitanje kompetentnost i profesionalizam članova Društva sudija Srbije koji su izneli svoje stavove o radu aktuelne Vlade u oblasti  pravosuđa. Javno iznošenje mišljenja o radu i stavovima državnih organa je jedno od osnovnih građanskih prava, a ocene profesionalnih udruženja  bi trebalo da budu primane dobronamerno i uzimane u razmatranje ma koliko negativne bile jer je rad Vlade u interesu svih građana. (више…)

Poboljšanja u prednacrtu Zakona o verskim organizacijama

1. октобра 2004.

Beogradski centar za ljudska prava izražava svoje zadovoljstvo povodom poslednjeg poteza Ministarstva vera Vlade Republike Srbije kojim je stari tekst Prednacrta Zakona o slobodi veroispovesti, crkvama, verskim zajednicama i verskim udruženjima zamenjen novim tekstom Prednacrta Zakona o verskim organizacijama. Beogradski centar smatra da je Ministarstvo vera ovim na najbolji način opovrglo kritike velikog broja verskih organizacija i predstavnika civilnog društva, uključujući i sam Beogradski centar, da nije spremno na dijalog u procesu izrade ovog izuzetno važnog zakona. Nadamo se da će nakon ovog poteza Ministarstvo još odlučnije pristupiti usaglašavanju stavova kako bismo u što kraćem vremenskom periodu, zajedničkim naporima, došli do što boljeg i što trajnijeg Zakona o verskim organizacijama. Beogradski centar nudi punu saradnju i pomoć Ministarstvu u ovom velikom zakonodavnom projektu.
(више…)

Komitet za sprečavanje mučenja Saveta Evrope u Srbiji i Crnoj Gori

23. септембра 2004.

Beogradski centar za ljudska prava izražava nadu da će poseta Komiteta protiv mučenja Saveta Evrope, nadležnog za nadgledanje sprovođenja odredbi Evropske konvencije o sprečavanju mučenja i drugog nečovečnog postupanja koju je naša zemlja ratifikovala krajem 2003. godine, doprineti podizanju standarda u postupanju prema rezidentima kazneno-popravnih ustanova i psihijatrijskih institucija zatvorenog tipa i unapređenju uslova života u njima. (више…)

Komentar Prednacrta zakona o veri Vlade RS

16. августа 2004.

Beogradski centar za ljudska prava izražava zabrinutost povodom Prednacrta zakona o verskim slobodama, crkvama, verskim zajednicama i verskim udruženjima (u daljem tesktu: Nacrt zakona o verskim slobodama), koji je objavila Vlada Republike Srbije. U modernoj državi, cilj ovakvog zakona bi trebalo da bude proklamovanje i zaštita načela odvojenosti države i crkve, verske tolerancije i pune slobode veroispovesti. Preduslov za to su puna ravnopravnost verskih zajednica i njihova samostalnost i nezavisnost. Međutim, tekst Prednacrta je u neskladu s ovim načelima i suštinom moderne pravne države. Njegovo usvajanje i primena mogu dovesti do kršenja prava na slobodu veroispovesti iz Evropske konvencije o ljudskim pravima (koju je naša zemlja rafitikovala decembra 2003.), pa i do brojnih tužbi protiv naše zemlje pred Evroskim sudom za ljudska prava.
(више…)