Neonacistička pretnja nad Srbijom

10. новембра 2005.

Beogradski centar za ljudska prava je zgrožen nasiljem i javnom manifestacijom fašizma u njegovom najgrubljem obliku na tribini organizovanoj povodom 9. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Beogradski centar za ljudska prava najenergičnije osuđuje pogrešno reagovanje policije na ovaj incident, čime se ohrabruju najekstremniji delovi društva i ugrožavaju osnovna ljudska prava i akademske slobode.
(више…)

Saopštenje

26. августа 2005.

Beogradski centar za ljudska prava podneo je Ustavnom sudu Srbije predlog za ocenu ustavnosti člana 1 stava 1 Porodičnog zakona, po kome se vanbračnim zajednicama smatraju samo trajnije zajednice osoba različitog pola. Ovakva definicija vanbračne zajednice stavlja u značajno nepovoljniji položaj partnere istog pola u sličnim zajednicama, jer oni nemaju pristup mnogim pravima koja se garantuju vanbračnim partnerima, uključujući i prava na izdržavanje, zajedničku imovinu i zaštitu od nasilja u porodici. Time su partneri istog pola postali žrtve diskriminacije na osnovu pola, odnosno seksualne orijentacije. 
(више…)

Ministar zastrašuje medije

19. августа 2005.

Beogradski centar za ljudska prava izražava svoje negodovanje zbog javnih istupa mr Velimira Ilića, ministra u Vladi Republike Srbije. Povod za zabrinutost nisu samo grubost i vulgarnost njegovih izjava. Ponašanje ministra Ilića i onih koji mu povlađuju ili mu se ne suprotstavljaju simptom je stanja u društvu i raspoloženja dobrog dela naše političke elite.
(више…)

Saopštenje Beogradskog centra za ljudska prava povodom desetogodišnjice Oluje

4. августа 2005.

Prošlo je deset godina od izvođenja oružane akcije koju su hrvatske vlasti nazvale Oluja. Posle nje je Hrvatska skoro etnički čista država, u kojoj živi svega nekoliko procenata Srba. Za samo četiri dana, potpuno je izmenjena etnička slika u onim delovima Hrvatske gde su pre rata Srbi živeli u znatnom broju. Tokom akcije i posle nje izvršeni mnogi zločini prema civilnom stanovništvu srpske nacionalnosti.
(више…)

Desetogodišnjica zločina u Srebrenici

11. јула 2005.

Beogradski centar za ljudska prava, kao što je to činio i proteklih deset godina, podseća na desetogodišnjicu zločina u Srebrenici u kojem je ubijeno blizu 8000 ljudi. Punih je deset godina od 11. jula 1995. godine, dana kada počinje jedna od najstrašnijih nedelja u novijoj istoriji Balkana, bivše Jugoslavije i Srbije. Bez sumnje, ti dani ali i svi dani i noći posle toga, najteži su za porodice i prijatelje žrtava srebreničke nesreće.
(више…)

Kikindski vladar

24. јуна 2005.

Beogradski centar za ljudska prava najstrožije osuđuje jučerašnju odluku predsednika Skupštine opštine Kikinda da direktorku Fonda za humanitarno pravo, Natašu Kandić, dugogodišnjeg iskrenog borca za istinu i zaštitu žrtava kršenja ljudskih prava, proglasi za personu non grata u tom gradu.
(више…)