Evropski sud za ljudska prava opet utvrdio kršenje ljudskih prava u Srbiji – slučaj Lepojić

8. новембра 2007.

Evropski sud za ljudska prava je 6. novembra 2007. doneo presudu u korist g. Zorana Lepojića, koga je zastupao pravni tim Beogradskog centra za ljudska prava, našavši da su sudovi Republike Srbije prekršili njegovo pravo na slobodu izražavanja. Naime, g. Lepojić, koji je bio funkcioner Demohrišćanske stranke Srbije, krivično i građanski je osuđen za klevetu predsednika opštine Babušnica zbog objavljivanja kritičkog novinskog članka tokom predizborne kampanje, s obrazloženjem da državni zvaničnici uživaju veću zaštitu svoje časti, reputacije i ugleda nego obični građani.
(више…)

Saopštenje povodom pokušaja ubistva novinara Dejana Anastasijevića

14. априла 2007.

Beogradski centar za ljudska prava osuđuje pokušaj ubistva novinara Dejana Anastasijevića i poziva sve državne organe da konačno pokažu ozbiljnost i sprovedu brzu i delotvornu istragu povodom ovog napada. Profesionalna karijera Dejana Anastasijevića i hrabrost njegovih istraživačkih tekstova lako mogu da upute na potencijalne napadače koji su osmislili i izveli teroristički napad na stan u kojem žive Anastasijević i njegova porodica.
(више…)

Sloboda za Željka Bodrožića

3. априла 2007.

Beogradski centar za ljudska prava zahteva od svih nadležnih organa da preduzmu potrebne mere da se spreči zatvaranje novinara Željka Bodrožića koji je već godinama izložen šikaniranju i kršenju osnovnih ljudskih prava koje sprovode sudovi pred kojima se Bodrožiću izriču kazne zbog načina na koji javnost u Kikindi, Vojvodini i Srbiji izveštava o političkim i drugim zloupotrebama. Željko Bodrožić je, kao i mnogi drugi novinari, kažnjavan i u vreme totalitarnog Miloševićevog režima. Za razliku od mnogih, on je nastavio da piše na isti način, naivno ali ispravno verujući da kršenje ljudskih prava, zloupotreba sudova i samoponižavanje sudija u Srbiji nisu večni. U Kikindi i Srbiji i danas, sedam godina po rušenju režima čije vrednosti i dalje čuvaju pojedine sudije, a na to ih tiho ili glasno inspirišu neki ministri, osuđuju novinare na zatvorske kazne. (више…)

Saopštenje povodom presude u slučaju „ibarska magistrala“

16. фебруара 2007.

Beogradski centar za ljudska prava upozorava na nedopustivo ponašanje dela domaćeg pravosuđa u postupku koji se vodi protov optuženih za teško ubistvo četvorice članova Srpskog pokreta obnove na Ibarskoj magistrali u oktobru 1999. godine. Veće beogradskog Okružnog suda je u najnovijoj prvostepenoj presudi dodatno umanjilo zatvorske kazne za neke od optuženih. Najviše sumnji izaziva najnovije smanjivanje kazne Radomiru Markoviću, bivšem načelniku RDB i oslobađanje Milana Radonjića, šefa beogradskog DB u vreme izvršenje ovog zločina. Pored toga, neposredni izvršioci višestrukog ubistva su ovom prvostepenom presudom osuđeni na po četrnaest godina zarvora za ubistvo četvorice ljudi i pokušaj ubistva predsednika jedne opozicione stranke u političkom atentatu. (више…)

Saopštenje povodom prebijanja glumaca Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu

6. фебруара 2007.

Beogradski centar za ljudska prava traži od svih nadležnih organa da u hitnom postupku utvrde identitet i pokrenu odgovarajuće krivične postupke protiv svih lica koja su u noći između ponedeljka i utorka divljački pretukli trojicu glumaca novosadskog Pozorišta mladih. Istovremeno, gradske vlasti u Novom Sadu moraju konačno da reše problem koji u ovom pozorištu postoji zbog činjenice da direktor te kuće koji je do sada uživao podršku gradske uprave, despotskim merama pokušava da drži pod kontrolom pozorište čiji glumci i zaposleni žele drugačiji način rada i upravljanja.
(више…)