Zahtev za zabranu skupa u Beogradu najavljenog za 11. oktobar 2008.

11. октобра 2008.

Pojedine pronacističke i rasističke organizacije najavile su u Beogradu organizaciju skupa 11. oktobra 2008. s očiglednom namerom širenja rasne, verske i nacionalne mržnje, netolerancije i izazivanja napada na državne organe, nevladine organizacije i građane Srbije koji zastupaju suprotne stavove i koji se mogu podvesti pod pogrdne nazive koje takve organizacije upotrebljavaju, kao što su „izdajnik“ , „Jevrejin“, „komunist“, „neprijatelj srpstva“, „šljam“, „peder“ itd.. (више…)

Uputstvo Ratel-a o elektronskom nadzoru komunikacija preko interneta krši ljudska prava građana Srbije

29. јула 2008.

Beogradski centar za ljudska prava osuđuje donošenje akta Republičke agencije za telekomunikacije (RATEL) od 11.jula 2008, kojim je ovo regulatorno telo propisalo obavezujuće tehničke uslove za pružaoce Internet usluga radi ostvarivanja elektronskog nadzora nad komunikacijama stanovnika Srbije preko globalne informatičke mreže. Između ostalog, RATEL je ovim aktom obavezao Internet provajdere da državnim organima nadležnim za elektronski nadzor, pre svega Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA) (више…)

Kazniti i sprečiti nasilje

20. фебруара 2008.

Beogradski centar za ljudska prava upozorava sve državne organe da je njihova ustavna i zakonska obaveza da zaštite živote i imovinu svih građana Republike Srbije. Poslednja četiri dana traje neprestano masovno kršenje osnovnih ljudskih prava onih građana za koje samozvani zaštitnici nacionalnih interesa procenjuju da treba da budu žrtve besa i bezakonja. (више…)