Saopštenje koalicije za slobodu pristupa informacijama povodom usvajanja dva zakona 11. Decembra 2009. godine

15. децембра 2009.

Zakona o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Zakona o tajnosti podataka:pravo na pristup informacijama od javnog znacaja

Koalicija za slobodu pristupa informacijama ceni spremnost Vlade i Narodne skupštine da posle višegodisnjeg pritiska nezavisnih institucija i civilnog društva donese korektan Zakon o tajnosti podataka i izađe u susret većini zahteva koje smo pred zakonodavce postavljali. Sa druge strane, istoga dana, Narodna skupština ipak nije imala sluha da u potpunosti uredi oblast Slobodnog pristupa informacijama. (више…)

Ugrožena sloboda medija i bezbednost novinara

7. децембра 2009.

Izražavamo ozbiljnu zabrinutost povodom pretnji upućenih novinarki B92 Brankici Stanković I njenim saradnicima u emisiji “Insajder” i smatramo da reakcija države treba biti jasna i nedvosmislena. Aktivnosti tzv. “navijačkih grupa” predstavljaju flagrantno kršenje zakona Republike Srbije i osnovnih ljudskih prava njenih građana dok je njihova retorika zasnovana na govoru mržnje i netoleranciji. (више…)

Saopštenje nevladinih organizacija

30. септембра 2009.

Nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava pozivaju sve svoje članove, aktiviste i građanke i građane Beograd da se pridruže skupovima protiv nasilja koji se održavaju u četvrtak i petak 1. i 2. oktobra 2009. Godine. U četvrtak, 1. oktobra, omladine političkih partija organizuju protest protiv nasilja sa početkom u 17 časova na Platou ispred Filozofskog fakulteta. (више…)

Saopštenje

21. септембра 2009.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava upozoravaju državne organe na obavezu da svim sredstvima pravne države obezbede potpuno uživanje garantovanih prava i sloboda svakom pojedincu i grupi koji su ugroženi ili smatraju da su im pojedina prava uskraćena. Osim dužnosti da bude neprikosnoveni autoritet koji će garantovati slobodu, bezbednost država ima i obavezu da u društvu stvara atmosferu u kojoj gradjani i gradjanke mogu da bez straha od nasilja i represije ostvaruju sva svoja prava. (више…)

Zakon o informisanju

31. августа 2009.

Beogradski centar za ljudska prava ponovo izražava svoju zabrinutost zbog loše prakse zakonodavnih organa u Srbiji, da po hitnom postupku usvajaju predloge zakona o kojima prethodno nije bilo nikakve javne debate i o kojima stručna javnost nije bila u prilici da se izjasni. (више…)

Sudska slabost prema neofašistima

19. августа 2009.

Beogradski centar za ljudska prava zabrinut je zbog sve češćih znakova da su viši sudovi u Srbiji vrlo velikodušni prema ljudima koji se otvoreno predstavljaju kao fašisti. Najnoviji primer je presuda Okružnog suda u Novom Sadu, kojom se ukida presuda opštinskog suda Goranu Davidoviću, zvanom „Firer“, predvodniku neregistrovanog Nacionalnog stroja, zbog povrede ugleda novinara Dinka Gruhonjića zato što „ deo sudske dokumentacije nije pisan ćiriličnim pismom, a i tužba je napisana na latinici“. Okružni sud smatra da su time „povređena Davidovićeva prava“. Prvostepena presuda je doneta pre više od dve godine. (више…)