Trgovina organima na Kosovu i u Albaniji

15. децембра 2010.

Beogradski centar za ljudska prava je zgrožen pouzdanim otkrićem da su tokom 1998. i 1999. godine, po nalogu iz uz nadzor nekih vođa Kosovske oslobodilačke armije, a sada aktivnih političkih delatnika na Kosovu, mnogim otetim ljudima – kako Albancima tako i nealbancima – na teritoriji Kosova i Albanije prinudno uzimani vitalni organi radi prodaje kupcima u inostranstvu. (више…)

Pogrešna odluka o bojkotu dodele Nobelove nagrade

8. децембра 2010.

Vlada Srbije mora da preispita odluku da Srbija bojkotuje dodelu Nobelove nagrade za mir i da već danas naloži ambasadoru Srbije u Norveškoj da učestvuje u ceremoniji dodele ove nagrade. Ovogodišnja nagrada za mir dodeljuje se kineskom disidentu koji je u zatvoru zbog dugogodišnjeg zalaganja za ljudska prava, baš kao i organizacije koje potpisuju ovo saopštenje i koje već više od decenije rade na unapređenju stanja ljudskih prava u našoj zemlji, bore se za širenje kulture ljudskih prava, jednakost i poštovanje svakog pojedinca u našem društvu bez obzira na političku, versku, nacionalnu ili bilo koju drugu različitost. (више…)

Milorad Pupovac dobitnik nagrade „Konstantin Obradović“

29. новембра 2010.

Dobitnik nagrade „Konstantin Obradović“ za unapređenje kulture ljudskih prava, koju svake godine dodeljuje  Beogradski  centar za ljudska prava, za 2010. godinu je prof. dr Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj. Nagradu je jednoglasno dodelio žiri u sastavu : Filip David, dr Vojin Dimitrijević i dr Vesna Pešić, obrazloživši je Pupovčevim uspešnim zalaganjem za poboljšanje položaja manjina i unapređenje prava pripadnika manjina u Hrvatskoj i celom regionu.

Ostavka Marka Karadžića

30. септембра 2010.

Državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava Republike Srbije, Marko Karadžić, podneo je ostavku zbog neslaganja sa politikom koju vodi Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić. Nažalost, najveći broj medija ovu vest samo je preneo, ne upuštajući se u razloge Karadžićeve ostavke. (више…)

Uhapsiti napadače na Teofila Pančića

26. јула 2010.

Organizacije za ljudska prava osuđuju napad na novinara Teofila Pančića i zahtevaju od policije i tužilaštva da u najkraćem roku otkriju i privedu pravdi napadače. Teofil Pančić, kolumnista nedeljnika Vreme, brutalno je napadnut 24. jula oko 23 sata na liniji gradskog prevoza u Zemunu. Dvojica mladića sa kapuljačama preko glave, ušli su za Pančićem u autobus, a zatim ga, naočigled putnika, napali metalnim šipkama od čega je zadobio kontuzije glave i povrede desne ruke. Nakon neuspelog pokušaja da ga savladaju napadači su pobegli u pravcu centra Zemuna. Posebno zabrinjava činjenica da niko od putnika koji su prisustvovali napadu nije učinio nista da nasilje zaustavi, a povređeni Pančić je sam pozvao policiju koja ga je prevezla u bolnicu. (више…)

Postupanja pripadnika policije prema građanima u kladionici „Monako“

5. јула 2010.

Izražavamo zabrinutost povodom postupanja pripadnika policije prema građanima u kladionici „Monako“ u Zemunu, u noći između 4. i 5. jula i pozivamo MUP i tužilaštvo da reaguju i na zakonom propisan način ispitaju sve činjenice u vezi sa ovim događajem. Iako se na osnovu emitovanog snimka ne može pouzdano utvrditi da li je postojao razlog za upotrebu sile, može se zaključiti da su policajci u ovom slučaju postupali u suprotnosti sa Zakonom o policiji kojim je propisano da se sredstva prinude mogu upotrebiti samo ako se na drugi način ne može izvršiti zadatak, i to suzdržano i srazmerno opasnosti koja preti zakonom zaštićenom dobru i vrednosti, odnosno težini dela koje se sprečava ili suzbija. (више…)