Novosti iz prošlosti (znanje, neznanje, upotreba i zloupotreba istorije)

22. фебруара 2010.

delegacija evropske unije u republici srbiji 1

 

Projekat je podržala Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji / Delagation of the European Union to the Republic of Serbia (EIDHR)

Istraživanje javnog mnenja o istorijskim činjenicama

Cilj projekta Novosti iz prošlosti (znanje, neznanje, upotreba i zloupotreba istorije) bio je da doprinese smanjivanju zabluda u razumevanju prošlosti. Sudbina Srbije i čitavog regiona često bila vođena političkim odlukama i društvenim problemima zasnovanim na pogrešnoj percepciji istorijskih događaja i zato smo smatrali da kroz ovaj projekat možemo da damo skromni doprinos u menjanju budućnosti Srbije i zemalja u okruženju. (више…)

Zločini i kazna u svesti građana – značaj nasleđa Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju na regionalnom nivou

20. фебруара 2010.

Donator: UK Secretary for the State for Foreign and Commonwealth Affaires

Trajanje projekta: septembar 2010 – mart 2012

Beogradski centar za ljudska prava sprovodi dvogodišnji projekat čiji je cilj da kroz unapređenje stava i podizanje nivoa znanja o radu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju doprinese procesu pomirenja i stabilizaciji u regionu. (више…)

Ljudska prava kao cilj i sredstvo uključivanja mladih u društvene aktivnosti

19. фебруара 2010.

Donator: Olof Palmes International Centrum

Trajanje projekta: januar 2010 – decembar 2010

Ovaj projekat je nastavak sličnih projakta koje je Centar sprovodio prethodnih godina uz podršku Olof Palmes International Centrum. Kao i do sada, sastoji se od dva modula. Modul I sproveden je od januara do jula 2010.godine sa ciljem da 150 srednjoškolaca iz Uba, Obenovca, Beograda i Valjeva dobiju priliku da nauče više o ljudskm pravima, pravu na zdravu životnu sredinu i učešću građana u donošenju odluka u lokalnoj samoupravi. (више…)

Promovisanje odgovornog i profesionalnog izveštavanja o borbi protiv organizovanog kriminala, ratnim zločinima, diskriminaciji i nasilju u porodici

15. фебруара 2010.

Donator: The Balkan Trust – The Project of the German Marshall Fund

Trajanje projekta: maj 2010 – jun 2011

Nakon dve godine monitoringa i izveštavanja o aktivnostima državnih institucija u oblastima organizovanog kriminala, ratnih zločina, diskriminacije,nasilja u porodici (više…), Beogradski centar je odlucio da svoje buduće aktivnosti u navedena četiri polja treba da usmeri na jačanje profesionalnih kapaciteta novinara kao “čuvara demokratije.” (више…)