Vojin Dimitrijević kao pisac

13. октобра 2012.
Preuzeto sa sajta Danas subota, 13. oktobar 2012.  |  Ivan Čolović

Vojin Dimitrijević je, kao malo ko drugi u Srbiji, umeo i imao snage da smireno i razumno govorio o najgorem. Metafora o čoveku svetioniku u mračnim vremenima kao da je skrojena po njegovoj meri.

Vojinova neuvijena, ali razložna i tačna reč bila je jedan od retkih putokaza za ljude koji u Srbiji, već godinama ogrezloj u korupciju i nasilje, gube nadu da ima izlaza, da može biti bolje, da otpor postojećem stanju stvari ima smisla. (више…)

Slaba država

12. октобра 2012.

Svetlana Lukić: Tek smo počeli da zaboravljamo na fusnotu, kad eto nove zvečke u obliku starog dobrog “teritorijalnog integriteta“. Štefan File je izveštajem o napretku Srbije ponizio i ošamario premijera Ivicu Dačića. Nije bila tajna da nam neće dati datum početka pregovora, ali jeste da će u izveštaju tražiti, ne samo da rešavamo probleme na severu Kosova, a zna se šta to znači – nego i da će od nas zahtevati da poštujemo teritorijalni integritet Kosova. Poniženi Dačić je ciknuo i zapretio prekidom kontakata sa Prištinom, što znači i sa Briselom, jer, kako kaže, nijedan Srbin na to ne može da pristane. Onda je ponovio mantru o navodnim novim uslovima, na koje opet nijedan Srbin neće pristati. (више…)

Veliki čovek u maloj zemlji

9. октобра 2012.

Održana komemoracija povodom smrti Vojina Dimitrijevića

Preuzeto sa sajta Danas utorak, 9. oktobar 2012.  |  M. D. M.

Beograd – Vojin Dimitrijević je bio veliki čovek u maloj zemlji. Iza takvih ljudi uvek ostaje velika praznina. Bio je jedan od najslobodnijih pravničkih umova, koji je istovremeno poštovao pravila profesije i razmicao je tesne granice u koje su promoteri neslobode nastojali da ga smeste. (више…)