Žarko Korać dobitnik nagrade „Konstantin Obradović“

Nagrada-Konstantin-Obradovic-150x68Dobitnik nagrade „Konstantin Obradović“ za unapređenje kulture ljudskih prava, koju svake godine dodeljuje  Beogradski  centar za ljudska prava, za 2013. godinu je dr Žarko Korać, poslanik u narodnoj skupštini republike Srbije. Nagradu je jednoglasno dodelio žiri u sastavu : dr Vesna Pešić, dr Gordana Matković i dr Vesna Petrović, obrazloživši je Koraćevim dugogodišnjim zalaganjem za demokratske vrednosti i toleranciju u njegovom političkom i profesionalnom radu.  

Škola ljudskih prava – Vojin Dimitrijević

12. decembar 2013.

Beogradski centar za ljudska prava organizovao je XIX po redu „Školu ljudskih prava – Vojin Dimitrijević“. U periodu od 8. do 17. novembra, 26 polaznika i polaznica imalo je priliku da učestvuje u radionicama i sluša predavanja više od 30 predavača. Ovom prilikom se zahvaljujemo svim učesnicima Škole. Posebnu zahvalnost dugujemo ambasadi Holandije koja je prepoznala važnost održavanja Škole i pružila nam neophodnu podršku.

Izvođenje PREDSTAVE „BANJA ROBIJA“

Banja robijaPredstava je nastala iz dramskog procesa sa preko 300 osuđenih lica iz dva zatvora u Srbiji. Svedočanstva osuđenika pretočena su u forum predstavu – interaktivnu pozorišnu formu koja omogućava aktivno učešće publike i diskusiju. Deo glumačke ekipe ove predstave čine bivši osuđenici. Predstava „BANJA ROBIJA“ je do sad izvedena u pozorištima u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu kao i u tri kazneno – popravna zavoda, u planu su još tri izvođenja u kazneno-popravnim zavodima, uz dozvolu Uprave za izvršenje krivičnih sankcija. Predstavom želimo da opštoj i stručnoj javnosti približimo život i probleme sa kojima se susreće osuđenička populacija. (više…)