Ljudska prava pokazatelj spremnosti za članstvo u EU

25. децембра 2014.

nevena dicic kostic mcSveobuhvatna zaštita ljudskih prava kroz zakonodavstvo, institucionalnih okvir, administrativne kapacitete i naravno praksu jeste i do kraja pregovora o članstvu u Evropskoj uniji biće jedan je od glavnih pokazatelja spremnosti Srbije da se pridruži EU. Poglavlje 23 koje se odnosi na ljudska prava jedno je od najizazovnijih i trebalo bi uskoro da bude otvoreno u pregovorima sa EU. (више…)

Uloga nacionalnih saveta nacionalnih manjina i države u ostvarivanju prava nacionalnih manjina u oblasti kulture

3. децембра 2014.

BCLJP-7Ovaj okrugli sto je drugi od šest planiranih sastanaka čiji je cilj uspostavljanje konstruktivnog dijaloga između nacionalnih saveta nacionalnih manjina, državnih organa i organizacija civilnog društva o ulozi, značaju i zazovima nacionalnih saveta u ostvarivanju prava nacionalnih manjina na samoupravu u kulturi, obrazovanju, obaveštavanju i službenoj upotrebi jezika i pisma. (више…)

Glasanje na Fejsbuku za predstavljanje mladih iz Srbije

28. октобра 2014.

Mladi 12 opština u Srbiji pozvali su 27. oktobra zainteresovane da do 13. novembra glasaju na Fejsbuk strani projekta Otpakivanje za njihove sadržaje kojima su predstavili identitet svojih zajednica. Materijali, takozvani kulturni paketi, rezultat su radionica i zajedničkog rada mladih u okviru projekta Otpakivanje 2014/15 čiji cilj je povezivanje mladih u Srbiji. Od novembra će uslediti razmena među Kancelarijama za mlade u okviru koje će sadržaji biti predstavljeni u drugim krajevima zemlje, kao i priprema zajedničke predstave učenika koja će biti prikazana u februaru. (више…)

Zakon o radu, još jedan test za demokratiju

8. јула 2014.

Jedan od najvažnijih zakona, Zakon o radu, biće uskoro suštinski izmenjen bez adekvatne javne rasprave. U zemlji u kojoj se već godinama ne poštuju minimalna prava predviđena Zakonom o radu, a sa druge strane broj nezaposlenih stagnira ili raste, ove izmene morale bi biti u centru interesovanja stručne i opšte javnosti. Ipak, u praksi sve izgleda drugačije. O odredbama Zakona i dogovoru priča se parcijalno, neprecizno i neblagovremeno, iz čega se može zaključiti da ne postoji volje za formiranjem konstruktivne razmene mišljenja.  (више…)

Otvoreno pismo

22. маја 2014.

Поштована/и,

Свесни смо да услед тешке ситуације која је задесила нашу земљу, у овом тренутку оправдано има мало простора за разговор о другим темама и да је приоритетно питање како што ефикасније помоћи угроженима и санирати последице поплава. Међутим, с обзиром на чињеницу да је Народна скупштина Републике Србије наставила своје редовно заседање по планираним тачкама дневног реда, сматрамо да је упутно да вам се обратимо кроз ово отворено писмо. (више…)