Rodna ravnopravnost važan deo pregovora sa EU

19. децембра 2014.

sonja toskovic mcPolitika jednakih mogućnosti prepoznata je kao jedno do glavnih političkih pitanja Evropske unije i predstavlja neophodan uslov za postizanje ciljeva EU koji se tiču njenog razvoja, zapošljavanja i socijalne kohezije. Princip ravnopravnosti polova, jednakog tretmana i jednakih mogućnosti za žene i muškarce je jedan od osnovnih pravnih principa Evropske unije sadržan u osnivačkom ugovoru EU. Unapređivanje rodne ravnopravnosti i položaja žena u svim oblastima političkog, ekonomskog i društvenog života javlja se kao jedan od neophodnih preduslova svih strategija i direktiva Evropske unije. S obzirom na zvaničnu opredeljenost Srbije da ide ka evropskim integracijama, jasno je da će se principi i standardi u oblasti rodne ravnopravnosti provlačiti kroz mnoga poglavlja tokom pregovora i da će sasvim sigurno biti deo akcionih planova za usklađivanje našeg zakonodavstva sa evropskim. Opširnije…

Danas je 10. decembar – još jedan Dan ljudskih prava.

10. децембра 2014.

3098389490-e81098ebacOva godina bila je teška u celom svetu, a u nekim delovima gde bukte oružani sukobi i surova. Razloga za slavlje danas nema ni u Srbiji. Siromaštvo, diskriminacija, nasilje i kršenja ljudskih prava i dalje obeležavaju našu svakodnevicu. U Srbiji se malo ko oseća dobro – mlade je obuzeo osećaj beznađa i bezperspektivnosti, stari su nezaštićeni, zaposleni uplašeni, a nezaposleni očajni. Na listi prioriteta ljudska prava su ponovo pri dnu. Političari na vlasti opravdavaju se tvrdnjom da u vreme krize za njih nema mesta. To naravno nije tako – ljudska prava nisu luksuz. (више…)

Okrugli sto o stanju u srpskim zatvorima

3. децембра 2014.

Beogradski centar za ljudska prava organizovao je okrugli sto i predstavljanje priručnika „Mere za smanjenje zatvorske populacije – primeri dobre prakse“ u sredu, 3. decembra, od 12.00 do 14.00 u Medija centru (Terazije 3, II sprat).

Na skupu je bilo reči o problemu prenaseljenosti srpskih zatvora, merama za rešavanje tog problema i iskustvima i dobrima praksama u Holandiji i Nemačkoj kao evropskim zemljama sa najmanjim udelom stanovništa koje je u zatvorima. (више…)

Bivši osuđenici – problem socijlnog uključivanja

14. новембра 2014.

Srbija ima znatno veći broj zatvorenika u ukupnoj populaciji u odnosu na razvijene evropske zemlje, a najveći broj osuđenika kaznu izvršava u zatvorenom tretmanu. Svrha služenja kazne jeste uspešna reintegracija osuđenika u društvo, a najidealnija situacija je da se od prvog dana služenja kazne korektivna funkcija kaznenog sistema posmatra kao priprema za slobodu. Slobodu, međutim, osuđenici dočekuju bez adekvatne pripreme za uključivanje u društvo koje podrazumeva da su osposobljeni ili bar prirpemljeni za život u društvenoj zajednici. (више…)