Mladi i ljudska prava: mehanizmi učešća

24. maj 2019.

Od 1. maja 2019. godine je započet program Mladi i ljudska prava: mehanizmi učešća, podržan od strane Kancelarije za ljudska i manjinska prava, a koji sprovodi Beogradski centar za ljudska prava u saradnji sa Krovnom organizacijom mladih (KOMS).
Pismo Komesarke za ljudska prava

15. maj 2019.

  Komesarka za ljudska prava, gospođa Dunja Mijatović, izrazila je zabrinutost zbog činjenice da je nacrt izmena i dopuna Krivičnog zakonika u suprotnosti sa praksom Evropskog suda za ljudska prava u delu koji se odnosi na nepostojanje mogućnosti uslovnog otpusta za osobe kojima je izrečena doživotna kazna zatvora za određena krivična dela.
Vladica Ilić za N1: Uvođenje doživotnog zatvora bez prava na uslovni otpust predstavlja kršenje ljudskih prava

9. maj 2019.

Nacrtom zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakona predviđeno je uvođenje kazne doživotnog zatvora umesto dosadašnje zatvorske kazne od 30 do 40 godina. Struka je, međutim, protiv te ideje. Peticiju koju smo inicirali potpisao je veliki broj univerzitetskih nastavnika, sudija, advokata i udruženja.
СТРУКА ПРОТИВ КАЗНЕ ДОЖИВОТНОГ ЗАТВОРА БЕЗ ПРАВА НА УСЛОВНИ ОТПУСТ

7. maj 2019.

Ми, доле потписани,    Подсећајући да је дужност свих државних органа да поштују одредбе Устава Репубике Србије,[1] Међународног пакта о грађанским и политичким правима,[2] Европске конвенције за заштиту људских права и...


Podsticanje ukljucivanja Obrazovanjem ka prevenciji ranih brakova kod pripadnica romske zajednice   Zaštita ljudskih prava pred srbijanskim sudovima