"Zaustavljanje neekonomskih migranata kršenje ljudskih prava"

23. novembar 2015.

Nikola Kovačević iz Beogradskog centra za ljudska prava kaže za RTS da zaustavljanje izbeglica koje nisu iz Sirije, Iraka ili Avganistana na granicama je nedopustivo, jer se time krše neka od osnovnih ljudskih prava i zbog toga i Srbija može odgovarati pred najvišim sudskim instancama. Sve češća kršenja ljudskih prava u korist bezbednosti, navodi Kovačević.
Teška iskustva izbjeglica sa bugarskom policijom

18. novembar 2015.

Za Al Jazeere Balkans govorila je Nikolina Milić, istraživačica Beogradskog centra za ljudska prava Dimitrovgrad - grad na granici sa Bugarskom, kroz koji dnevno u prosjeku prođe oko 250 izbjeglica. Mahom iz Afganistana, Sirije i Iraka. U tamošnjem prihvatnom centru, zadržavaju se tek toliko da predahnu, potraže pomoć ljekara i prenesu svoja iskustva.
Bez državljanstva deset miliona dece izbeglica

14. novembar 2015.

Nijedna zemlja kroz koju izbeglice prolaze, uključujući i Srbiju, ne daje svoje državljanstvo deci koja se rode na njenom tlu U svetu se svakih 10 minuta rodi dete bez državljanstva, a taj problem je dodatno pogoršan sukobom u Siriji, koji je doveo do najteže migrantske krize u Evropi od 1945. godine, upozoravaju zvaničnici Ujedinjenih nacija.
Izvještaj "Siguran prolaz"

13. novembar 2015.

Bugarske vlasti optužene za brutalnost prema izbjeglicama. Izvještaj "Siguran prolaz" koji je proveo Beogradski centar za ljudska prava zajedno sa Oxfamom, naglašava opasnosti koje čekaju izbjeglice i migrante u blizini Bugarske granice sa Turskom, i poslije, dok pokušavaju doći do Srbije.
Safe passage - Bezbedan prolaz

13. novembar 2015.

Izveštaj o navodima lošeg postupanja prema izbeglicama i migrantima u Bugarskoj, sačinjen u saradnji između Beogradskog centra za ljudska prava i organizacije OXFAM. Safe Passage Press release - https://www.oxfam.org/en/pressroom/pressreleases/2015-11-13/refugees-crossing-europe-tell-abuse-hands-bulgarian-police http://home.bt.
Unesko u raljama srpsko - albanskih odnosa

29. oktobar 2015.

Pavle Kilibarda, istražavač Beogradskog centra za ljudska prava za Radio Slobodna Evropa U danu kada počinje zasedanje Izvršnog odbora Uneska, koji ima na dnevnom redu zahtev da Kosovo postane član te organizacije Ujedinjenih nacija, bavimo se pitanjem: šta je motiv Srbije da aktivira sve diplomatske kapacitete da to spreči? Da li je u pitanju zabrinutost za srpske spomenike kulture n...


Portal ljudska prava i biznis- Srbija Implementacija opštih preporuja Ustavnog suda RS   Zaštita ljudskih prava pred srbijanskim sudovima