Radnici u Srbiji u lošem položaju

1. maj 2015.

U Srbiji se i 2015. situacija na polju rada ukratko može okarakterisati kao nepovoljna. Nezaposlenost je i dalje visoka, čime se smanjuje prostor za radnike da napuštaju loše poslove u potrazi za boljim, a svaki četvrti zaposleni radi na crno.
U Srbiji sve više migranata: Stotine osoba dane provode po parkovima i stanicama u krajnje nehumanim uslovima

1. maj 2015.

U Beogradu, ali i ostalim mjestima u Srbiji, u parkovima i na ulicama, sve se češće mogu vidjeti stotine migranata koji su došli iz ratom zahvaćenih područja Azije i Afrike. Među njima, od putovanja izmorenih, uglavnom izbjeglica iz Sirije, Eritreje, Somalije, Iraka i Afganistana, veliki broj je žena i djece.
U Beogradu izbjeglice spavaju pod vedrim nebom

27. april 2015.

Izveštaj Hjuman rajts Voča u kome se navodi da policija u Srbiji zlostavlja migrante i tražioce azila ne treba posmatrati jednostrano. To je izjavio Član pravnog tima Beogradskog centra za ljudska prava Nikola Kovačević.Kovačević je na konferenciji za novinare u Beogradu naveo da je taj izveštaj važan, ali da "određene postupke pojedinaca ne treba pripisivati celom jednom organu".
Za četiri meseca 10.000 migranata, do kraja godine 30.000

27. april 2015.

U prva četiri meseca ove godine više od 10.000 ljudi izrazilo je nameru da zatraži azil u Srbiji, zbog čega se očekuje da do kraja godine bude više od 30.000 tražilaca azila, rečeno je na konferenciji za novinare Beogradskog centra za ljudska prava. An Briget Krum Hansen iz Visoikog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR) rekla je da se u 2015.
„Tražioci azila u Republici Srbiji“

24. april 2015.

Tokom 2014. godine, 16.490 stranaca tražilo je azil u Srbiji – tri puta više nego u prethodnoj godini. U januaru i februaru ove godine, blizu 5.000 osoba izrazilo je nameru da traži azil. Ukoliko se ova tendencija nastavi, do kraja godine može se očekivati oko 30.000 tražilaca azila. Od 2008. godine (kada je Zakon o azilu počeo da se primenjuje), 28.
Trening Beogradskog centar za ljudska prava i Holandskog saveta za izbeglice iz Amsterdama, u saradnji sa Holandskom ambasadom u Beogradu

23. april 2015.

  Beogradski centar za ljudska prava i Holandski savet za izbeglice iz Amsterdama, u saradnji sa Holandskom ambasadom u Beogradu organizuju jednodnevni trening o međunarodnim i domaćim standardima u oblasti javnog zastupanja  i zaštiti izbeglica, koji će se održati u utorak 28. aprila 2015. godine.


Portal ljudska prava i biznis- Srbija Implementacija opštih preporuja Ustavnog suda RS   Zaštita ljudskih prava pred srbijanskim sudovima