Kreativna radionica za mlade - razumevanje i istraživanje lokalne zajednice

4. jun 2014.

Organizator: Beogradski centar za ljudska prava, Aps Art Centar za pozorišna istraživanja i Kancelarije za mlade Mesto: Beograd Datum: 06.06.2014 Beogradski centar za ljudska prava i ApsArt Centar za pozorišna istraživanja u saradnji sa 12 kancelarija za mlade u Srbiji organizuju u okviru projekta Otpakivanje 2014/15. dvodnevne radionice za mlade "Zajednicu istraži i prikaži".
Pravo na azil u Srbiji - trendovi u 2013. i 2014. godini

4. jun 2014.

Srbija se brojnim univerzalnim i regionalnim međunarodnim ugovorima obavezala da štiti prava tražilaca azila i izbeglice. Pored toga, i Ustav Republike Srbije jemči pravo na utočište. Ipak, od stupanja Zakona o azilu na snagu 2008. godine, Srbija nije uspela da uspostavi efikasan i fer postupak azila kome svi tražioci azila imaju pristup. Od 2008. do aprila 2014. godine evidentirano je 14.
Otvoreno pismo

22. maj 2014.

Поштована/и, Свесни смо да услед тешке ситуације која је задесила нашу земљу, у овом тренутку оправдано има мало простора за разговор о другим темама и да је приоритетно питање како што ефикасније помоћи угроженима и ...
Nefinansijsko izveštavanje postaje obaveza u EU

13. maj 2014.

U aprilu 2014. godine Evropska unija napravila je veliki korak ka unapređenju  transparentnosti poslovanja. Evropski parlament usvojio je 15. aprila 2014 Direktivu o objavljivanju nefinansijskih i izveštaja od strane velikih kompanija i grupa.
„Biznis i ljudska prava“

7. maj 2014.

Forum poslovnih lidera Srbije u saradnji s Beogradskim centrom za ljudska prava organizovao je radionicu za predstavnike poslovnog sektora  „Biznis i ljudska prava“, u utorak, 29. april 2014, na kojoj su predstavljena Rukovodeća načela Ujedinjenih nacija i Portal biznis i ljudska prava.
„OTPAKIVANJE“ 2014/15

15. april 2014.

Beogradski centar za ljudska prava u saradnji sa Komitetom pravnika za ljudska prava (YUCOM), Centrom za pozorišna istraživanja (ApsArt) i Medijskim centrom Beta (BMC) i uz stručnu podršku Ministarstva omladine i sporta organizuje program za dvanaest Kancelarija za mlade ili omladinskih klubova – OTPAKIVANJE 2014/15.


Analiza štampanih medija u predizbornoj kampanji 3-8. mart 2014. godine

12. mart 2014.

Centar za monitoring Kuće ljudskih prava i demokratije (u daljem tekstu Centar) treću nedelju za redom analizira pisanje dnevnih listova o političkim strankama u predizbornoj kampanji. Analizirano je istih 8 dnevnih listova (Danas, Politika, Blic, Alo, Kurir, Informer, Večernje novosti i Naše novine) kao i u prošloj nedelji.
Analiza novinskih tekstova

5. mart 2014.

Centar za monitoring Kuće ljudskih prava i demokratije (u daljem tekstu Centar) nastavlja sa nedeljnom analizom pisanja dnevne štampe o političkim strankama. Za period od 24. februara do 1. marta 2014. godine analizirano je pisanje 8 dnevnih listova (Danas, Politika, Blic, Alo, Kurir, Informer, Večernje novosti i Naše novine). Ovoga puta Centar je analizirao štampana izdanja ovih medija.
Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina

10. decembar 2013.

Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina (ZNSNM) stupio je na snagu septembra 2009. godine. Namera zakonodavca da, preko nadležnosti koje su poverene nacionalnim savetima, obezbedi nacionalnim manjinama u Srbiji široku autonomiju u odlučivanju radi ostvarivanja prava na samoupravu u kulturi, obrazovanju, obaveštavanju i službenoj upotrebi jezika i pisma, mora se oceniti kao pozitivna.
Saopštenje povodom smeštaja za tražioce azila

28. novembar 2013.

Beogradski centar za ljudska prava izražava veliku zabrinutost zbog situacije u kojoj se tražioci azila nalaze u Republici Srbiji. Problem oko nedovoljnih smeštajnih kapaciteta za tražioce azila postoji već duže od godinu dana i neprihvatljivo je da Komeserijat za izbeglice još uvek nije našao trajno rešenje za ovaj problem.

Portal ljudska prava i biznis- Srbija Implementacija opštih preporuja Ustavnog suda RS   Zaštita ljudskih prava pred srbijanskim sudovima