"Beogradski" imigranti: jedan poziv menja sve

19. maj 2015.

Već nekoliko nedelja, desetine, pa i stotine imigranata sa Bliskog istoka i Afrike stižu Beograd, kao jednu od stanica na rizičnom i ilegalnom putu ka boljem životu u Evropskoj uniji. Njihove priče su tragične, tužne, često i neverovatne, ali nada ne nestaje čak i u najtežim uslovima.
Radnici u Srbiji u lošem položaju

1. maj 2015.

U Srbiji se i 2015. situacija na polju rada ukratko može okarakterisati kao nepovoljna. Nezaposlenost je i dalje visoka, čime se smanjuje prostor za radnike da napuštaju loše poslove u potrazi za boljim, a svaki četvrti zaposleni radi na crno.
U Srbiji sve više migranata: Stotine osoba dane provode po parkovima i stanicama u krajnje nehumanim uslovima

1. maj 2015.

U Beogradu, ali i ostalim mjestima u Srbiji, u parkovima i na ulicama, sve se češće mogu vidjeti stotine migranata koji su došli iz ratom zahvaćenih područja Azije i Afrike. Među njima, od putovanja izmorenih, uglavnom izbjeglica iz Sirije, Eritreje, Somalije, Iraka i Afganistana, veliki broj je žena i djece.
Zabrinjavajući nedostatak efikasne i delotvorne istrage povodom ozbiljnih navoda o zlostavljanju

28. april 2015.

Beogradski centar za ljudska prava želi da obavesti javnost da su navodi iz Izveštaja Zaštitnika građana koji se odnose na sprovođenje efikasne i delotvorne istrage o navodima o zlostavljanju, nažalost, istiniti i da se slučajevi zlostavljanja ne istražuju na odgovarajući način o čemu svedoči i nekoliko slučajeva u kojima je Srbija proglašena odgovornom pred Ustavnim sudom Republike ...
U Srbiji od početka godine 10.000 azilanata

27. april 2015.

Азил у Србији од почетка 2015. године затражило је око 10.000 људи избеглих из ратом захваћених подручја Блиског Истока, а очекује се да ће их до краја године бити више од 30.000.
U Beogradu izbjeglice spavaju pod vedrim nebom

27. april 2015.

Izveštaj Hjuman rajts Voča u kome se navodi da policija u Srbiji zlostavlja migrante i tražioce azila ne treba posmatrati jednostrano. To je izjavio Član pravnog tima Beogradskog centra za ljudska prava Nikola Kovačević.Kovačević je na konferenciji za novinare u Beogradu naveo da je taj izveštaj važan, ali da "određene postupke pojedinaca ne treba pripisivati celom jednom organu".


Portal ljudska prava i biznis- Srbija Implementacija opštih preporuja Ustavnog suda RS   Zaštita ljudskih prava pred srbijanskim sudovima