Izvođenje PREDSTAVE „BANJA ROBIJA“

12. децембра 2013.

Banja robijaPredstava je nastala iz dramskog procesa sa preko 300 osuđenih lica iz dva zatvora u Srbiji. Svedočanstva osuđenika pretočena su u forum predstavu – interaktivnu pozorišnu formu koja omogućava aktivno učešće publike i diskusiju. Deo glumačke ekipe ove predstave čine bivši osuđenici. Predstava „BANJA ROBIJA“ je do sad izvedena u pozorištima u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu kao i u tri kazneno – popravna zavoda, u planu su još tri izvođenja u kazneno-popravnim zavodima, uz dozvolu Uprave za izvršenje krivičnih sankcija. Predstavom želimo da opštoj i stručnoj javnosti približimo život i probleme sa kojima se susreće osuđenička populacija.Ova predstava je jedan segment aktivnosti u okviru jednogodišnjeg projekta Od kršenja do stvaranja zakona koji sprovode ApsArt Centar za pozorišna istraživanja, Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM i Beogradski centar za ljudska prava. Osnovni zadatak projekta je da omogući osuđenim licima u zatvorima Srbije da sami utiču na poboljšanje uslova služenja kazne i to uz pomoć pozorišta, a u cilju njihove bolje i delotovornije resocijalizacije. To je jedan od izuzetno retkih projekata tzv. legislativnog pozorišta u svetu.

S obzirom na to da je interaktivna, mišljenje publike vrednuje se kao mišljenje budne javnosti koja prati postojeće društvene probleme i pronalazi adekvatan odgovor na njih, svako iz svog iskustvenog okvira. Vaš predlog postaje jedan od predloga za unapređenje prakse za koje će osuđena lica moći da glasaju i odaberu najurgentnije. Najurgentniji predlozi biće predstavljeni nosiocima javne vlasti koji trenutno rade na izradi predloga Zakona o izvršenju krivičnih sankcija. Verujemo da kao društveno odgovorni činioci imamo i znanja i iskustva da generišemo promene i zato nam je potrebno Vaše prisustvo, iskustvo i stav.

Molimo Vas da potvrdite svoj dolazak mejlom na daniel.mandic@apsart.org ili telefonom 069.210.4928, (kontakt osoba Daniel Mandić), najkasnije do 20.12.2013. kako biste bili stavljeni na spisak za ulazak. Ukoliko želite možete i samostalno kupiti kartu za 200 din na blagajni Doma omladine.

Više informacija o projektu i aktivnostima možete videti na sajtovima: www.apsart.org i www.zatvorzakon.org

Nadamo se da ćete biti u prilici da se odazovete našem pozivu i svojim znanjem i iskustvom doprinesete unapređenju položaja osuđenih lica.

Molimo Vas da prosledite poziv svima za koje smatrate da bi bili zainteresovani.                    

 
S poštovanjem

ApsArt, YUCOM, Bg centar                                                              

Beograd, 13.12.2103.