Beogradski centar za ljudska prava iznenađen je hitrinom reakcije Ministarstva kulture i informisanja protiv uglednog nedeljnika “Vreme”

17. јануара 2020.

Beogradski centar za ljudska prava iznenađen je hitrinom reakcije Ministarstva kulture i informisanja protiv uglednog nedeljnika “Vreme” i iskreno se nada da će ovo Ministarstvo ubuduće isto tako brzo i prilježno nastaviti da reaguje na pisanja i objave svih ostalih medija, a posebno tabloida koji su do sada, kako potvrđuju brojne odluke Saveta za štampu, više puta prekršili novinarsku etiku i Zakon o javnom informisanju i medijima. Centar očekuje doslednost i revnosnost u narednim reakcijama Ministarstva kulture i informisanja, zasnovanu na poštovanju zakona, etičkim načelima i podršci profesionalnom radu medija, imajući u vidu značajna budžetska sredstva koja se kroz različite projekte dodeljuju tabloidnim medijima. Verujemo da Ministarstvo ceni novac građana Srbije i smatra da treba da bude svrsishodno korišćen i dodeljivan poštujući javni interes, standarde profesionalnog informisanja, kulturu govora i dijaloga, zakone i Ustav Srbije.     

Podsetimo da je Beogradski centar za ljudska prava 11. januara 2020. godine Republičkom javnom tužilaštvu podneo krivičnu prijavu protiv N.N. lica iz Višeg javnog tužilaštva u Nišu i /ili policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova zbog postojanja osnovane sumnje da su novinarima dnevnih listova Srpski telegraf, Informer, Alo i internet-portala republika.rs neovlašćeno otkrili sadržinu iskaza osumnjičenog Ninoslava Jovanovića iz Malče, u kojem se navode detaljni podaci o načinu izvršenja teških krivičnih dela nad maloletnom žrtvom.