Bez reakcije na govor mržnje iz skupštinskih klupa

9. jul 2019.

Narodni poslanik vladajuće stranke, Marko Atlagić je, u Narodnoj skupštini Republike Srbije, mestu u kome sede poslanici koje su izabrali građani Srbije da ih na dostojanstven i pristojan način zastupaju u najviše predstavničkom telu u nastupu koji je, u najmanju ruku, neprimeren za funkciju koju obavlja, napao pojedine profesore Filozofskog fakulteta  Beogradu iznoseći niz uvreda na njihov račun. Reči koje su izgovorene su u toj meri nedostojne i nepristojne da nas je sramota i da ih ponovimo a nadamo se da je javnost u Srbiji upoznata sa njima i zgrožena na isti način kao i mi. Pored toga što su u pitanju nepristojnost i govor mržnje one u sebi nose i pretnje što predstavlja veliku opasnost ne samo za profesore već za sve pojedince koji imaju različit stav o nekim važnim društvenim temama o kojima mora da se vodi otvorena i tolerantna debata.  

Profesorka Dubravka Stojanović je članica Upravnog odbora Beogradskog centra za ljudska prava i na to mesto je izabrana zbog naučnih, profesionalnih i što je najvažnije moralnih odlika, upornosti i doslednosti u borbi protiv primitivizma, mržnje i netolerancije.

Zahtevamo od predsednice Narodne skupštine i predsednika stranke kojoj Atlagić pripada da ozbiljno i odgovorno reaguju na govor mržnje i preduzmu odgovarajuće sankcije prema ovom poslaniku.