Ćuška/Qyshk

Optužnicom Tužilaštva za ratne zločine KTRZ 4/10 od 17.12.2012. godine[1], optuženi Toplica Miladinović, Srećko Popović, Slaviša Kastratović, Boban Bogićević, Veljko Korićanin, Abdulah Sokić, Zoran Obradović[2], Milojko Nikolić, Ranko Momić, Siniša Mišić i Dejan Bulatović terete se za izvršenje krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva u selima u selima Ljubenić/Lubeniq, Ćuška/Qyshk, Pavljane/Pavlane i Zahać/Zahaq (Kosovo).

Jedinstvenom optužnicom Tužilaštva za ratne zločine optuženi Toplica Miladinović, u spornom periodu komandant 177. Vojno-teritorijalnog odreda Peć (VTO Peć), pokojni Nebojša Minić zvani „Mrtvi“, komandir prvog voda 177. VTO zvanog „Šakali“, pripadnici te jedinice Srećko Popović, Slaviša Kastratović, Zvonimir Cvetković i Boban Bogićević zajedno sa Rankom Momićem, Zoranom Obradovićem, Milojkom Nikolićem, Sinišom Mišićem, Sinišom Dunđerom i Predragom Vukovićem, prema kojima je krivični postupak razdvojen, kao i sa ostalim NN pripadnicima 177. VTO Peć, pripadnik TO Veljko Korićanin i pripadnici rezervnog i aktivnog sastava policije, Vidoje Korićanin i Radoslav Brnović terete se da su u selima Ljubenić, Ćuška, Pavljane i Zahać na teritoriji opštine Peć (Kosovo) vršili raseljavanje civilnog stanovništva albanske nacionalnosti, primenjujući prema njima mere zastrašivanja i terora, tako što su protivzakonito uništavali civilnu imovinu podmetanjem požara, palili porodične kuće, ekonomske objekte i motorna vozila, protivzakonito prisvajali imovinu civila, otimajući od njih novac, nakit, dragocenosti i motorna vozila i vršili pojedinačna i masovna ubistva, sve u cilju da stanovništvo trajno napusti svoje domove i preseli se u Albaniju.

Prema optužnim navodima, optuženi su u Ljubeniću 1. aprila 1999. godine lišili života najmanje 36 civila, podmetanjem požara uništili su najmanje 11 porodičnih kuća, dok je 11 lica zadobilo teške telesne povrede u vidu prostrelnih rana; u selu Ćuška su 14. maja 1999. godine lišili života najmanje 41 civila, podmetanjem požara uništili više od 40 porodičnih kuća i više od 40 pratećih objekata, više od 250 civila proterali u pravcu Albanije, uništili jedno motorno vozilo, a dva su protivzakonito oduzeli; istog dana, u selu Pavljane lišili su života najmanje 10 civila i podmetanjem požara uništili najmanje četiri porodične kuće; nakon toga, istog dana okrivljeni su ušli u selo Zahać gde su lišili života najmanje 21 civila, podmetanjem požara uništili najmanje četiri porodične kuće i oteli preko 30 motornih vozila.

Prvostepenom presudom Odeljenja za ratne zločine Višeg suda od 11.02.2014. godine osuđeni su na kazne zatvora Toplica Miladinović (20 godina), Milojko Nikolić (20 godina), Dejan Bulatović (20 godina), Srećko Popović (10 godina), Slaviša Kastratović (2 godine), Boban Bogićević (2 godine), Abdulah Sokić (12 godina), Ranko Momić (15 godina), Siniša Mišić (5 godina)  dok su Radoslav Brnović i Veljko Korićanin oslobođeni od optužbe.

Apelacioni sud je svojim rešenjem od 26.02.2015. godine ukinuo prvostepenu presudu i vratilo predmet na prvostepeno suđenje. Ponovno suđenje započeto je 8. juna 2015. godine.

Vanraspravno veće Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu spojilo je predmete Ćuška/Qyshk i Ljubenić u jedinstveni postupak. Suđenje je u toku.
[1]          Tužilaštvo je podiglo prvu optužnicu u ovom predmetu 2010. godine. Nakon toga, optužnica je više puta menjana usled odustajanja postupajućeg tužioca od krivičnog gonjenja nekih lica, optuživanja novih lica i stavljanja novih krivičnih dela na teret optuženima.

[2]          Nakon podizanja optužnica protiv Zorana Obradovića, Milojka Nikolića, Ranka Momića i Siniše Mišića i Dejana Bulatovića, krivični postupci protiv njih spojeni su sa prethodno započetim postupkom protiv okrivljenog Toplice Miladinovića i drugih.