Desetogodišnjica zločina u Srebrenici

11. jul 2005.
Beogradski centar za ljudska prava, kao što je to činio i proteklih deset godina, podseća na desetogodišnjicu zločina u Srebrenici u kojem je ubijeno blizu 8000 ljudi. Punih je deset godina od 11. jula 1995. godine, dana kada počinje jedna od najstrašnijih nedelja u novijoj istoriji Balkana, bivše Jugoslavije i Srbije. Bez sumnje, ti dani ali i svi dani i noći posle toga, najteži su za porodice i prijatelje žrtava srebreničke nesreće.
 Nedeljama se već u ovdašnjoj javnosti vode rasprave o prirodi i značaju zločina, ulogama pojedinaca i odgovornosti naroda za zločin, izvinjenjima, odlascima na pomen žrtvama, pomirenjima i urotama… Sve to suviše liči na atmosferu koja je vladala i pre petnaest godina kada su ratovi počeli ili pre deset godina kada se dogodila Srebrenica.

Beogradski centar za ljudska prava zbog toga poziva domaću javnost, političare, sve društvene elite, medije i građane da ne obesmisle današnje sećanje na srebreničke žrtve. Svi bi morali da učine napor i da makar danas jasno označe razliku između rata i zločina, vojnika i nevine civilne žrtve, nacionalnog interesa i sumanutog ubijanja. To dugujemo, pre svega, onima koji su u Srebrenici stradali u julu 1995. godine, to dugujemo i svim drugim žrtvama nesrećnih ratova iz proteklih petnaest godina. Ipak, takav stav i vrednosti morali bi da ugradimo i u našu i budućnost čitavog regiona.

Beogradski centar za ljudska prava i na ovaj način odaje poštu stradalima. I u budućnosti ćemo činiti sve da počinioci ovog i svih drugih zločina budu uhapšeni i kažnjeni. Pokušaćemo i da učinimo sve da budu privedeni licu pravde i istrorije onako kako zaslužuju: kao zločinci a ne kao heroji. Tako će porodice žrtava dobiti moralnu satisfakciju a naš narod moralno pravo na samopoštovanje i mirnu budućnost.