EU Login – Pridružimo se

3. oktobar 2006.

Donator: Ambasada Kraljevine Danske u Beogradu, Ambasada Kraljevine Holandije u Beogradu i Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu

Trajanje projekta: januar – oktobar 2006

Projekat “Pridružimo se Evropskoj Uniji” počeo je da se realizuje u 2005. godini ali je zbog svoje važnosti nastavio da se sprovodi i u 2006. godini. Osnovni cilj projekta bio je doprinos razumevanju i prihvatanju Evropske Unije i procesa EU integracija od strane učenika srednjih škola i uvećanje njihovog znanja o Evropskoj Uniji, njenoj istoriji, institucijama, vrednostima, pravu, kulturi, saradnji u oblasti ekonomije, politike, obrazovanja itd. Projekat je trajao dvanaest meseci i sastojao se od pisanja relevantnog obrazovnog materijala i organizovanja seminara i radionica.Seminari su održani u Kovačici, Titelu, Rumi, Velikom Gradištu, Šapcu, Vrnjačkoj banji, Preševu, Dimitrovgradu, Vladičinom hanu i Smederevu. Svaki seminar je trajao dva dana i okupljao između 30 i 40 učesnika. Predavanja nisu imala klasičan ex cathedra pristup na koji su učenici navikli već je akcenat stavljen na interaktivnim metodama koje uključuju učenike u diskusiju uz primenu savremene predavačke tehnike kao što su power point prezentacije, filmovi, simulacije suđenja, slagalice itd.

Učenicima je nakon seminara omogućeno da u roku od mesec dana predaju eseje ili umetničke radove na teme kojima se seminar bavio, u kojima će izraziti njihov lični utisak o savremenoj Evropi, evropskim vrednostima i uticaju procesa evropskih integracija na Srbiju uopšte i njih lično. Beogradski centar je oformio komisiju u cilju ocene radova učesnika koja se sastojala od osoba koje nisu zaposlene u Centru. Članovi komisije su bili: Bogoljub Lazarević, pomoćnik ministra prosvete za pitanja srednjeg obrazovanja i vaspitanja (on je izabran obzirom da je u mogao da oceni znaje dobijeno tokom seminara u poređenju sa znanjem koje pruža redovno školovanje), Vladimir Arsenijević, pisac (kao osoba najpozvanija da oceni pisane radove) i Branislav Dimitrijević, istoričar umetnosti (kustos-uređivač nekih od najistaknutijih izložba u Srbiji i inostranstvu, kao osoba najpozvanija da oceni radove iz oblasti umetnosti).

Radovi studenata bili su izloženi tokom maja 2007. godine u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Beogradski centar je pozvao sve učenike koji su učestvovali u takmičenju kao i direktore škola u Beograd i organizovao posetu izložbi, obilazak grada i krstarenje Savom i Dunavom uz turističkog vodiča. Autori 5 najboljih radova dobili su kompjutere kao nagradu. Nagrađeni učenici bili su: Milan Kulić iz Rume, Stevan Nenin iz Titela, Maja Ignjatović iz Šabca, Zuzana Huravik iz Kovačice i Nadica Radosavljev iz Kovačice. Fotografije možete pogledati na našem sajtu u sekciji Galerija.

Partneri koji su doprineli ostvarenju ovog projekta su: Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije, Ministarstvo prosvete i sporta Republike Srbije – odeljenje za srednje obrazovanje i vaspitanje, Branislav Dimitrijević – predavač na Školi za umetnost i dizajn, Vladimir Arsenijević, pisac, Svebor Midžić, zamenik direktora filmskog centra Srbije.