9. maj 1950.

…Nismo uspeli da ujedinimo Evropu i imali smo rat. Evropa neće biti stvorena odjednom, ili prema jednom planu. Ona će se izgrađivati konkretnim dostignućima, koja prvo stvaraju pravu solidarnost… Da bi mir stvarno imao neke šanse, potrebna nam je prvo Evropa…
Šumanova deklaracija

Robert Šuman, francuski ministar spoljnih poslova predložio je 1950. godine ujedinjenje evropske industrije uglja i čelika (9. maj – Šumanova deklaracija). Zbog te inicijative, ovaj pravi Evropljanin (rođen u Luksemburgu, nemačkog porekla, živeo i radio u Francuskoj) smatra se tvorcem Evropske zajednice/unije.

Zbog čega baš ugalj i čelik?

Pored toga što su bili izvor nesuglasica i glavni ratni plen, bili su i neophodan sastojak svakog ratnog pohoda – od čelika su napravljene sve mašine za ubijanje, od mača do rakete; bez uglja se čelik ne bi mogao izliti, a bez parnih lokomotiva i brodova vojske tog vremena ne bi se mogle kretati. Cela vojna industrija bila je zasnovana na ove dve sirovine.

1951. – Ugovorom iz Pariza, 6 država: Belgija, Francuska, Holandija, Italija, Luksemburg i Savezna Republika Nemačka stvaraju Evropsku zajednicu za ugalj i čelik.

Tako je 1951. godine osnovana prva (od tri) evropske zajednice – Evropska zajednica za ugalj i čelik. Šest evropskih država pristalo je da svoj suverenitet nad ovim resursima prepusti jednom naddržavnom telu, tada nazvanom Visoka vlast. Bile su to Belgija, Francuska, Holandija, Italija, Luksemburg i Savezna Republika Nemačka. Viševekovni neprijatelji prvi put u istoriji našli su se na istoj strani, a od zajednice su sve članice toliko ekonomski profitirale da ih je to navelo na dalje korake koji su nepovratno učvrstili saradnju i međuzavisnost evropskih država.