Fond za odbranu od ratnih huškača

5. априла 2002.
Beogradski centar za ljudska prava uočava s velikom zabrinutošću da je naše društvo na putu da se pomiri s govorom mržnje i da rehabilituje ratne huškače, čija je pisana i izgovorena reč, milionski reprodukovana u masovnim medijima, tokom poslednje decenije XX veka mnoge ljude navela da postanu nevoljni ratnici, pa i svesne i nesvesne ubice i mučitelji. Ona je prouzrokovala smrt, osakaćenje i bolest hiljade nedužnih ljudi i milione konačno odvela u krajnju bedu i beskućništvo. Ratni huškači su druge slali u obračune a sami su ostali na bezbednoj daljini da bi tekli karijeru i sticali imetak.
Pošto su se malo primirili u na žalost neopravdanom strahu da će biti krivično gonjeni zbog odgovornost  za krivična dela izazivanja nacionalne, verske i rasne mržnje, ratni huškači opet prelaze u ofanzivu. Tuže sudovima ljude koji su ih ranije razobličavali i nastavljaju to da čine i traže od njih ogromne naknade za »pretrpljeni bol« i »napadnutu čast«. Onima koji hoće da ih bar privedu moralnoj i disciplinskoj odgovornosti prete i podsmevaju im se a u medijima se ponašaju kao pravednici i nacionalni dobročinitelji.

 

Organizacije za zaštitu ljudskih prava i demokratije moraju ovome da se energično suprotstave. One se moraju solidarisati sa svojim sugrađanima koji se zbog zalaganja za čast i čovečnost opet mogu naći u teškoj situaciji. Zato Beogradski centar za ljudska prava poziva sve ove organizacije da obrazuju »Fond za odbranu od ratnih huškača« i u njega prilože iznose prema svojim mogućnostima. Sredstva iz Fonda bi se koristila za pružanje stručne pomoći svima koji se nađu na udaru nekadašnjih i sadašnjih zagovornika rata i mržnje i za napore da se o tome naša javnost ispravno obavesti.