Teroristički napad na decu Goraždevca

14. avgust 2003.

Beogradski centar za ljudska prava zapanjen je količinom mržnje koja se ispoljila u zločinačkom aktu kojim je lišeno života dvoje dece, dok je šestoro teže povređeno. Ovaj akt nezapamćenog nasilja u selu Goraždevac predstavlja hladnokrvni zločin nad nedužnim stanovnicima Kosova i Metohije i protivan je težnjama ka međunacionalnom pomirenju i uspostavljanju etničke tolerancije.
Pored ovog gnusnog zločina, za nevericu je i kamenovanje vozila pri pokušaju da se ranjena deca prevezu u bolnicu, kada su pretučeni jedno povređeno dete i čovek koji je pokušavao da akciju spasavanja izvede.

Goraždevac je jedino mesto na Kosovu koje Srbi nisu napuštali posle dolaska međunarodnih snaga 1999. godine.

Beogradski centar ponovo upućuje apel nadležnim organima u Kosovu da revidiraju svoj stav i da preduzmu energične mere koje bi dovele do potvrde istinskog zauzimanja za proklamovano poštovanje ljudskih prava, a samim tim i istinskog angažovanja međunarodnih tela, jer u suprotnom ovakvi će se incidenti ponovo javljati i ugroziti prava svih stanovnika Kosova i mir i bezbednost na celom Balkanu.

Centar izražava nadu da će novoimenovani šef UNMIK-a, g. Hari Holkeri, preduzeti mere iz sopstvene nadležnosti i uspostaviti poštovanje načela vladavine prava, sigurnosti i bezbednosti žitelja Kosova i Metohije.

Centar poziva sve pripadnike albanske etničke zajednice da osude teroriste i da se distanciraju od nasilja i onih među njima koji remete pomirenje i međuetnički život. Takođe, upućujemo poziv albanskim političarima i nevladinim organizacijama da osude terorizam i podrže međunarodno sudstvo, prihvatajući da se moraju kazniti svi zločinci, bez obzira kom narodu pripadaju.

Aktuelna izdanja centra

Sva izdanja

Posebna izdanja

Podjednako važni – program za rad sa mladima na temama društvenih (ne)jednakosti

Autori: Branka Bajić Jovanov, Demir Mekić, Dušan Blagojević, Jelena Vuksanović

Preuzmite publikaciju
Posebna izdanja

Prava zdravstvenih radnika tokom pandemije COVID-19 u Srbiji: Heroji ili zanemarne žrtve?

Autorke: Marina Mijatović, Gorica Đokić, Milja Dimitrijević

Preuzmite publikaciju