Je li ukinuta sloboda udruživanja?

28. decembar 2004.
Beogradski centar za ljudska prava upozorava javnost, državne organe, i posebno medije, na još jedan talas napada na domaće nevladine organizacije.  U njega spada tekst pun uvreda, kleveta i govora mržnje u listu Internacional  pod naslovom Destabilizacija. Internacional se obrušava na sve nevladine organizacije u Srbiji optužujući ih da pripremaju medijski teren za „šiptarsku ofanzivu” koja se, navodno, očekuje sledeće godine. Većinu optužbi protiv nevladinog sektora Internacional konstruiše, kao i toliko puta do sada, pozivanjem na tzv. pouzdane izvore.
Ima, međutim, ovaj list i svoje imenovane sagovornike. Jedan od njih, akademik i poslanik DSS Nikola Milošević kaže: „Da bi (Amerikanci) svoju politiku ostvarili angažovali su te silne nevladine organizacije koje u Srbiji služe za razgradnju srpskog nacionalnog tkiva… One dobijaju pare od Soroša i zapadnih vlada s jasnim ciljem da destabilizuju Srbiju i eventualnu pomisao da se branimo od terorizma”. Naravno, kao ni u čitavom tekstu, ni u ovoj izjavi nije naveden nijedan dokaz za iznete tvrdnje. Od ovakvih novina i akademika Miloševića stalno potiču slične tvrdnje, bez vidnog protivljenja. Izgleda da oni i njima slični veruju da su takvi postupci dozvoljeni, pa čak i korisni za “nacionalne interese”, kako ih oni nakaradno shvataju. Nikakvo iskustvo im ne pomaže da shvate da se tako samo može naštetiti toliko branjenim nacionalnim interesima.

Beogradski centar za ljudska prava poziva na reakciju državne organe, profesionalna udruženja i političku javnost. Od predstavnika DSS se očekuje da objasne je li ovo i stav njihove stranke. Misle li oni da je sloboda udruživanja ukinuta i da sem državnih organa i „patriotskih“ novinara niko ne sme da se oglasi u javnosti?