Kikindski vladar

24. jun 2005.
Beogradski centar za ljudska prava najstrožije osuđuje jučerašnju odluku predsednika Skupštine opštine Kikinda da direktorku Fonda za humanitarno pravo, Natašu Kandić, dugogodišnjeg iskrenog borca za istinu i zaštitu žrtava kršenja ljudskih prava, proglasi za personu non grata u tom gradu.
 Činjenica da je Branislav Blažić, predsednik Skupštine opštine Kikinda, visoki funkcioner Srpske radikalne stranke, govori o motivima koji stoje iza ovakvog poteza koji se savršeno uklapa u opštu kampanju ove stranke protiv Nataše Kandić, nedavno obnovljenu pretnjama krivičnom prijavom protiv nje.

Tvrdnja Branislava Blažića da Nataša Kandić „stvara antisprsku histeriju i da na taj način otežava život građanima Srbije“ predstavlja klasičnu zamenu teza, koje smo svedoci već dugi niz godina. Dobro nam znane optužbe da normalan život u Srbiji ugrožavaju ne počinioci zločina, već zapravo oni koji o zločinima otvoreno govore i bore se da se krivci privedu pravdi, već godinama onemogućavaju proces suočavanja s prošlošću, što je osnovna pretpostavka za normalnu budućnost Srbije.

Beogradski centar podseća javnost u Srbiji da je sprovođenje ovakve diskriminacije i kršenje slobode kretanja strogo zabranjeno međunarodnim, ali i našim, unutrašnjim pravom, kao i da ovakvi postupci pogoduju i dalje doprinose razvijanju i jačanju atmosfere mržnje prema borcima za istinu, što predstavlja veliku opasnost za razvoj još mlade i krhke demokratije u Srbiji.