Kultura se prenosi peške / 21.6 / 16 h Dorćol Platz /

13. jun 2019.

culture travels on footKako nastaje kultura i kako se razvija? Na koji način usvajamo kulturne obrasce – spontano ili nametnuto? Da li je moguće kulture deliti po nacionalnosti, ili one mogu da prevazilaze granice i postanu deo regionalnih ili globalnih kultura? Koliko je uopšte moguće omeđiti kulturu – ili pak ona korača samostalno?

Postavljanjem ovih pitanja proslavljamo Međunarodni dan izbeglica i pozivamo vas sve da nam se pridružite u popodnevnom druženju u dvorištu Dorćol Platza od 16 do 19 sati, uz lajtmotiv:

Srpski: Kultura se prenosi peške
Engleski: Culture Travels on Foot
Arapski: تنتقل الثقافة بخطى
Persijski: فرهنگ را با راه‌ رفتن انتقال می دهند

Pre nego što nam se pridružite na događaju, nudimo vam temu za razmišljanje – koliko domaćih pesma je izvorno iz vaše zemlje? Ili ste možda imali priliku da ih čujete i na nekom drugom jeziku? Šta to znači?

Mi mislimo da kultura prevazilazi granice, samostalno i spontano kreće i krči svoj put od usta od usta kroz korake ljudi, i na taj se način razmenjuje. Upravo to kretanje kulture želimo da proslavimo zajedničkim druženjem, uz hranu, pesmu, igru i druženje! Degustiraćemo ukusnu hranu, slušati muziku koja pokreće, učestvovati u muzičkoj radionici posvećenoj pesmama koje sa lakoćom prelaze barijere i popodne provesti upoznavajući sličnosti različitih kultura.

Na događaju vas očekuju:

-          Dve mape na kojima možete ucrtati svoj put, onaj fizički, ali i misaoni, spiritualni

-          Otvorena interkulturalna radionica o pesmama koje su i same migranti!

-          Lagana gitara i muzika koja pokreće

-          Novi prijatelji, novi jezici i nove kulture koje možete istražiti

Kako sve to staje u jedan dan?
Program izgleda ovako:

16:00 │ Otvaranje
16:15 │ Popunjavanje mapa, druženje uz piće, hranu i zvuke gitare
16:45 │ Otvorena interkulturalna radionica – predstavljanje pesama koje su prešle svoj put, i to peške, do različitih kultura
18:00     Prikazivanje animiranog filma „Bajka“
19:00 │ Pozdrav, do narednog druženja!

Vidimo se u petak u Dorćol Platzu!
See you!
أراك لاحقا
بهامیددیدار