Login Ljudska prava

9. januar 2007.

Donator: Delegacija Evropske komisije u Beogradu, Ambasada Nemačke u Beogradu i Ron Brown fondacija / Delegation of the European Union to the Republic of Serbia, German Embassy in Belgrade and Ron Brown Foundation  

Trajanje projekta: mart 2007 – mart 2008

Ovaj projekat je trajao godinu dana i realizovan je u deset škola u Srbiji. U prvoj fazi projekta Beogradski centar je proizveo knjigu o glavnim religijama u svetu (hrišćanstvo, budizam i islam). Autori ove knjige su Dino Abazović, docent na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, prof. Milan Vukomanović, profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i Jelena Radojković iz Beogradskog centra za ljudska prava. Pošto je knjiga izašla iz štampe održano je deset dvodnevnih seminara u Kovačici, Subotici, Požarevcu, Prijepolju, Bujanovcu, Dimitrovgradu, Negotinu, Šapcu, Čačku i Vladičinom hanu. Nešto više od 400 srednjoškolaca pohađalo je seminare. Lokalni koordinatori bili su profesori građanskog vaspitanja ili pedagozi iz odgovarajućih gimnazija i imali su zadatak da pomognu u daljim aktivnostima na projektu. Oni su takođe učestvovali na seminarima. Program seminara je bio prilagođen uzrastu učesnika i pokrio je veliki broj tema iz ljudskih prava i načinima kako se ta prava ostvaruju i štite. Predavanja su bila o konceptu ljudskih prava, sistemima njihove zaštite, stereotipima i predrasudama, zabrani diskriminacije, slobodi izražavanja, govoru mržnje, pravu na privatnost, ekonomska i socijalna prava u zemljama u tranziciji, slobodi udrtuživanja, verskim slobodama. Predavači su bili mladi pravnici koji su učestvovali na Školi ljudskih prava Beogradskog centra.

Posle održanih seminara učenici su formirali timove. Svaki tim je dobio jednokratne foto aparate i imali su zadatak da naprave fotografije koje se odnose na neku temu u vezi sa ljudskim pravima a koja je važna za njihovu lokalnu sredinu. Fotografije je ocenjivo žiri u sastavu: Goranka Matić (urednik fotografije u listu Politika), Branislav Dimitrijević (pomoćnik Ministra kulture za međunarodnu sardnju) i Marko Karadžić (državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava). Finalno takmičenje je održano u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu 14 i 15. marta 2009. godine. Na njemu su učestvovali svi timovi koji su poslali svoje fotografije, prezentovali su svoje radove i dodatno objasnili zašto su se bavili određenom temom. Timovi su bili iznenađujće dobro pripremljeni za prezentaciju koja je morala da bude kratka jer je veliki broj timova učestvovao na takmičenju. Četiri prva tima su dobila nagrade (lap top kompjutere) Prvo mesto osvojio je tim iz Dimitrovgrada (Sanja Petrov, Ivana Petrov, Dragana Pešaković i Jelena Andonov), drugo mesto pripalo je timu iz Kovačice (Milica Arlujaj, Jelena Vujasin, Jelena Daskaloski, Žolt Senti i Novak Beljić), treći su bili iz Negotina (Nemanja Marinović, Tamara Tampulović i Ivana Ristić) i četvrti po redu bio je tim iz Šapca (Aleksandar Apostolovski, Milica Marković, Aleksandar Milanović i Ana Kostadinović). Nagrade su dodelili Vojin Dimitrijević (direktor Beogradskog centrav za ljudska prava), gospodin Haakon Blankenborg (ambasador Norveške u Beogradu), Marko Karadžić (državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava), Thomas Gnocchi (šef političkog odelenja u Delegaciji Evropske komisije u Serbiji) i Eric Collings (politički savetnik u Ambasadi SAD u Beogradu).

Fotografije sa dodele nagrada možete pogledati u sekciji Galerija.