Nagrada „Konstantin Obradović“ dodeljena emisiji „24 minuta sa Zoranom Kesićem“

26. januar 2019.

Screenshot_20190126-124508Žiri u sastavu dr. Vesna Pešić, dr. Gordana Matković i dr. Vesna Petrović odlučio je jednoglasno da se nagrada za 2018. godinu dodeli emisiji „24. minuta sa Zoranom Kesićem.“

Emisija se pojavila u periodu kada su se u Srbiji slobode i prava građana našli na nizbrdici, kada je došlo do postepenog uništavanja svih nezavisnih institucija, a ljudska prava su opstajala više na papiru nego u realnosti. U takvoj situaciji pojavila se humoristično-satirična TV emisija „24. minuta sa Zoranom Kesićem“. Ona je zablistala svojim očaravajućim humorom i necenzurisanom kritikom gluposti koje su, same po sebi, neodoljivo smešne. Dobili smo jedan potpuno novi fenomen kultivisanog humora koji se nije prilagođavo nikome, ni vlasti ni opoziciji. U ovoj emisiji nema niskih udaraca, nema uvreda, nema neprijatelja, nema uobičajnih banalnosti koje podilaze prostakluku i publici. Najznačajniji doprinos kulturi ljudskih prava emisija „24 minuta sa Zoranom Kesićem“ dala je svojom nepotkupljivošću. U njoj nema laži, nema foliranja, a njeni autori su čvrsto verovali da mogu opstati samo ako nema ni cenzure, ni autocenzure.

„Mi nismo imali nameru da se bavimo ljudskim pravima. Zašto? Zato što su nam se ljudska prava podrazumevala. Tako smo vaspitani. Mi danas moramo javnost da svakodnevno edukujemo, da podsećamo šta je dobro, šta nije dobro, šta valja činiti i reći, šta ne valja činiti i reći. Javnost je danas kao deca, moramo iznova da je vaspitavamo. Ako je i imala kućno vaspitanje, ako je imala svest o ljudskim pravima, to je sistematski skršeno estradizacijom, vrlo organizovanom, pametnom i mudrom, sa namerom. To je skršeno jednim medijskim nevaspitanjem. Zato je moja jedina poruka danas budite dobri i birajte društvo. Nemojte sve i nemojte sa svima. Od mešanja glava boli. Naša emisija ostaće baš onakva i nikakva drugačija kakvi smo nas sedmorica sa ovim diplomama, a to znači, pored satire i humora, i beskrupoloznu borbu za ljudska prava.“ rekao je Zoran Kesić.

Beorgadski centar za ljudska prava ustanovio je nagradu Konstantin Obradović 2000. godine. Profesor Konstantin Obradović bio je jedan od najuglednijih stručnjaka za međunarodno javno pravo, i jedan od najiskrenijih boraca za ljudska prava i ljudsko dostojanstvo. Radio je u Institutu za međunarodnu politiku i privedu u Beogradu. U jugoslovenskoj vladi premijera Milana Panića bio je, od septembra 1992. do marta 1993, zamenik Ministra za ljudska prava i prava manjina. Profesor Međunarodnog javnog prava i Međunarodnih organizacija na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu postao je 1995. godine. Univerzitet je napustio u znak protivljenja Zakonu o univerzitetu Republike Srbije, 1998. godine. Bio je član Instituta za humanitarno pravo u San Remu i član jugoslovenskih delegacija na skupovima međunarodnih organizacija. Bio je osnivač i član nekoliko nevladinih organizacija, među kojima su Centar za antiratnu akciju i Fond za humanitarno pravo. Za zasluge u borbi za poštovanje ljudskih prava i humanitarnog prava Predsednik Republike Francuske odlikovao je, 1997. godine, Konstantina Obradovića ordenom Viteza Legije časti. Profesor Obradović je predavao na mnogim univerzitetima u zemlji i inostranstvu. Objavljivao je i na francuskom, italijanskom, engleskom i ruskom jeziku.

           
IMG_20190126_122020 51337407_10156927879178711_5340014061243334656_o IMG_20190126_122058