Necivilizovano ponašanje Velimira Ilića

2. jun 2003.
Beogradski centar za ljudska prava zapanjen je ponašanjem predsednika Nove Srbije i gradonačelnika Čačka g. Velimira Ilića, koji je fizički napao novinara Vladimira Ješića. Fizički nasrtaji i vređanje su nespojivi s obavezom javnih ličnosti  da u svom  istupanju poštuju pravo na slobodno mišljenje i informisanje. Posle incidenta, g. Ilić bez dokaza tvrdi da je bio isprovociran i da je novinaru navodno rekao “o čemu neće da priča”.

Centar sa zabrinutošću konstatuje da  ovakvo ponašanje postaje manir g. Ilića. I ranije je on napadao novinare, prekidao televizijske emisije, ispitivao etničko poreklo drugih političara. I – ostao nekažnjen.

Centar poziva nadležne organe i profesionalne organizacije da reaguju na ovakvo ponašanje predsednika jedne od stranaka u Srbiji i čoveka koji je na čelu jednog od naših najvećih gradova. Nikome, a najmanje političarima, ne sme se  dopustiti da ponižava novinare ili političke protivnike. Međutim, g Ilić tuče novinare pred kamerama usred emisije. Očigledno – i dalje se ne boji posledica!