Neodgovorne izjave povodom rezolucije Saveta bezbednosti

6. oktobar 1998.

Upozorenje Saveta bezbednosti UN sadržano u poslednjoj rezoluciji, u kojoj se zahteva povlačenje specijalnih snaga bezbednosti Srbije i Jugoslavije, osuda terorističkih aktivnosti, i sugeriše neophodnost rešavanja kosovskog problema kroz dijalog legitimnih predstavnika dva naroda, praćeno je i upozorenjima da je moguća upotreba vojnih sredstava za implementaciju rezolucije, s obzirom na Glavu VII Povelje UN, na koju se rezolucija oslanja.U javnosti je rezolucija protumačena kao poslednje upozorenje pred moguću vojnu intervenciju snaga NATO, ukoliko ubrzo ne dođe do ispunjavanja postavljenih zahteva. Pretnje vojnom intervencijom izazvale su prilično uznemirenje među građanima. Jedan od razloga je i nastojanje pojedinih političkih stranka i njihovih lidera da i ovako kriznu situaciju iskoriste za besprimerno sakupljanje političkh poena, rizikujući bezbednost građana Srbije i Jugoslavije.Posebnu zabrinutost javnosti izazvalo je politički neodgovorno istupanje potpredsednika Vlade i predsednika Srpske radikalne stranke, g. Vojislava Šešelja. Razlog je u razumljivoj zabrinutosti da bi izjava i tako neodgovornog političara mogla istovremeno da predstavlja stanovište Vlade Srbije kojoj predsedavate. Prizivanje vojne intervencije ne može nikako biti ilustracija odgovorne politike Vlade, jer bi svaki vid intervencije bio protivan interesima svakog građanina Srbije.

Centar za antiratnu akciju u Beogradu zahteva od svih učesnika u političkom životu Srbije da doprinose mirnom i nenasilnom rešavanju krize. Pretnje intervencijom, kao i njeno provociranje, neprihvatljive su za sve miroljubive ljude u Jugoslaviji, a naše je iskustvo da je takvih najviše. Apelujemo na one koji odlučuju o upotrebi oružja, da od njega odustanu. Posebno osuđujemo provociranje nastavka sukoba na Kosovu, kao i prizivanje intervencije neodgovornim javnim istupima, zarad maglovitih ciljeva, a na štetu svakog građanina ove zemlje.

Kako ne bi bilo nedoumica u javnosti, očekujemo od Vas da se u ime Vlade, jasno i javno ogradite od izjava potpredsednika Vlade, g. Šešelja, u kojima su izrečene pretnje građanima ove zemlje, a kojima se direktno priziva vojna intervencija, zarad stvaranja haosa u kojem bi bilo moguće ostvarivanje kvazipolitičkih ciljeva koji se ne daju realizovati političkim sredstvima, već samo nasiljem.