O jednoj izolovanoj mladosti – nova kampanja Omladinskog programa Beogradskog centra za ljudska prava

31. mart 2020.

FB post_O jednoj izolovanoj mladosti (1)

Omladinski program Beogradskog centra za ljudska prava poziva vas da se priključite akciji #o_jednoj_izolovanoj_mladosti.

Kampanja pokrenuta u vreme pandemije virusa COVID-19 predstavlja servis za podršku mladima i njihovom okruženju, kao i aktivnostima u specifičnim, izolovanim, uslovima.

 

Dragi naši prijatelji i prijateljice, dragi mladi, zdravo živo!

Svet je prilično drugačije mesto nego što je bio pre samo nekoliko nedelja.
Čini se da svi zajedno prisustvujemo velikim promenama koje zahtevaju zajedničke napore, nove uslove, nova učenja, nove načine i nova pitanja.
Situacija gde smo izolovani u svojim sigurnim prostorima (a neki, nažalost, možda na ne tako sigurnim mestima) asocira na izolovana ostrva, koja su za neke od nas prostori nade, a za druge prostori usamljenosti. 
Kako smo dok smo na tim izolovanim ostrvima? I šta se zbiva sa nama kada iz tog prostora izađemo u svet? Koliko ćemo biti drugačiji?

Neke vrednosti na koje nas svaka kriza podseti ostaju uvek tu. Solidarnost. Jednakost. Potreba za velikim delima i za pomoći najugroženijima. Potreba da vidimo druge i prigrlimo strahove i tugu. Potreba da se nadamo.

U želji da pružimo tačne i jasne informacije koje su u vezi sa koronavirusom, vanrednom situacijom, ali njenim društvenim aspektima, često ćemo vam se obraćati putem društvenih mreža. Pokušaćemo da zadržimo blizak odnos i komunikaciju sa vama, koliko je to god u ovim okolnostima moguće.

Promišljaćemo zajedno o promenama koje se dešavaju globalno i utiču na naše živote. Pitaćemo: Šta se dešava sa svetom? Koji su to ključni izazovi za mlade u 21. veku? Gde smo, šta su nam od danas prioriteti? Kako žive ljudska prava u vreme krize? Koje su nam vrednosti i principi sada veoma važni? 

Pozivamo vas da zajednički promislimo kako svojim postupcima, aktivnostima i ponašanjem možemo da doprinesemo tome da ova kriza kojoj svedočimo bude naša zajednička transformacija ka odgovornijem, svesnijem i empatičnijem svetu.

Šta možeš da uradiš u ovom trenutku za sebe i svet oko sebe? Ipak je došao onaj momenat kada na neki način zajedno možemo spasiti svet.

Izdvoji par minuta da popuniš upitnik jer želimo da saznamo nešto više o tome koliko si informisan/a o trenutnoj pandemiji, kako se osećaš, ali i da li imaš neku veštinu ili interesovanje koje bi želeo/la da podeliš sa drugim mladim ljudima.
Hajde da pričamo o jednoj izolovanoj mladosti!

Jedna mladost, jedan svijet nade
raste tiho u srcu tvom
drugi za te ovaj svijet grade
s malo prave istine u tom

Tko zna, mozda na me ceka neki drugi svijet
Tko zna, i u mraku kadkad nikne divan cvijet
Mozda, tko zna, jedna od sretnih
Jedna od tisucu bit cu bas ja
Tko da zna

Segmenti pesme „O jednoj mladostiˮ sa albuma Dnevnik jedne ljubavi
Izvođač: Josipa Lisac
Autori pesme:  Karlo Metikoš i Ivica Krajač.

Budite dobro, ostanite na sigurnom i javljate nam se sa svojih ostrva nade!

Zahvaljujemo se Timu Ujedinjenih nacija za ljudska prava za solidarnu podršku našoj inicijativi.
Vaš Omladinski program Beogradskog centra za ljudska prava