Mirko Đorđević, magistar književnosti, već je dugo vremena prisutan u našoj javnosti kao esejista, prevodilac, jedan od najboljih poznavalaca i analitičara političkih, kulturnih i klerikalnih prilika u Srbiji i regionu.

Objavio je više značajnih knjiga, među kojima spominjemo: Osmeh boginje Klio, Znaci vremena, Sloboda i spas, Glas jedne druge Srbije – Anti-dnevnik, Legenda o trulom Zapadu, Sjaj i beda utopije, izbor tekstova Srpska konzervativna misao.

Saradnik mnogih časopisa, novina, televizijskih i radio stanica u zemlji i inostranstvu, vrstan prevodilac, učesnik na mnogim međunarodnim simpozijumima i naučnim skupovima u zemlji i svetu izmedju ostalih u Parizu, Strazburu, Beču, Rimu,Vatikanu, Milanu, Vićenci, Veneciji, Ljubljani, Zagrebu, Beogradu, Sarajevu, Mariboru, Subotici, Podgorici, Mirko Đorđević svojom stručnošcu, svojom hrabrošću, svojim znanjem i energijom predstavlja ono svetlije i uspesnije lice Srbije koje nikada nije bilo u izolaciji i koje korenspodira sa evropskim vrednostima. Njegove političke analize, naučni i stručni radovi često se citiraju a njegovo prisustvo u medijima samo pokazuje kolika je ta reč dragocena i važna u ovim kritičnim trenucima srpske istorije.

Njegovo široko obrazovanje i interesovanje svrstavaju ga medju one malobrojne srpske intelektualce  koji nisu radi regionalnih, lokalnih interesa i ličnih interesa izdali neke univerzalne vrednosti na kojima se zasniva svaka pravedna i pravično uredjena društvena zajednica. Mirko Đorđjević kao istaknuta javna licnost nije se ustrucavao da ukazuje na deformacije sistema, na pojave ekstremnog ponasanja u institucijama i van njih zbog cega je vise puta bio meta raznih grupa i pojedinaca sklonih nasilju. Uprkos tome, uprkos pretnjama koje se do dana danasnjeg ponavljaju Mirko Đorđević nije zaćutao, njegov glas i njegovo pero i dalje su u interesu jedne druge, drugačije i bolje Srbije. Ovom nagradom odaje se priznanje Mirku Đorđeviću za njegovo svesrdno i nesebično zalaganje za opšti interes u vremenima koja nisu sklona hrabrim, časnim i doslednim pojedincima.