Od kršenja do stvaranja zakona

19. septembar 2013.

od krsenja zakonaOd stvaranja do kršenja zakona Beogradski centar za ljudska je partnerska organizacija na projektu „Od kršenja do stvaranja zakona“ koji se zajedno sprovodi sa ApsArtom – Centrom za pozorišna istraživanja i Komitetom pravnika za ljudska prava – YUCOM.Cilj projekta je da omogući osuđenim licima u zatvorima u Srbiji da kroz formu pozorišnih tehnika utiču na izmene Zakona o izvršenju krivičnih sankcija.

To je jedan od izuzetno malog broja projekata tzv. Legislativnog pozorišta u svetu sa tako velikim zahvatom odnosno više hiljada osuđenika u srpskim zatvorima!

Koristeći pozorište i forum teatar naš cilj je da iznesemo glas osuđenika u javnost i objavimo sve što im otežava izdržavanje kazne i što ih sprečava da napreduju.

Pozorišne radionice koje se organizuju sa osuđenicima, rezultiraće na kraju procesa pozorišnom predstavom koja će biti prikazana u mnogim zatvorima kao i na brojnim javnim mestima i u kulturnim institucijama uz aktivno učešće publike. Ovo je prvi put u Srbiji ali i u širem regionu da će osuđenici moći da utiču na svoj položaj, ali i prvi put da se pozorište koristi na ovakav način.

Projekat je finansijski podržao Foundation Open Society Institute.

„Od kršenja do stvaranja zakona“