Odgovor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija o prisustvu korona virusa u ustanovama u okviru Uprave

23. decembar 2020.

Na zahtev za pristup informacijama od javnog značaja Beogradskog centra za ljudska prava, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija dostavila je informacije o testiranim, zaraženim i preminulim licima od zarazne bolesti COVID-19 koja se nalaze u ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija (osuđena lica, pritvorena lica i lica koja izdržavaju mere bezbednosti).

Prema dostavljenim podacima, u novembru mesecu na prisustvo korona virusa bilo je testirano 1.570 lica, prisustvo virusa potvrđeno je kod 81 lica, dok je jedno lice kod kojeg je prethodno bilo utvrđeno prisustvo virusa preminulo. Prisustvo virusa u novembru bilo je potvrđeno u Kazneno-popravnom zavodu u Nišu, Kazneno-popravnom zavodu u Požarevcu – Zabeli, Okružnom zatvoru u Beogradu, Okružnom zatvoru u Negotinu, Kazneno-popravnom zavodu u Valjevu i Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu. Nisu dostavljene informacije o broju testiranih, zaraženih i preminulih u svakoj od ustanova.

Uprava je dostavila informacije i o prvih sedam dana decembra kada su testirana 842 lica, od kojih je kod 142 lica utvrđeno prisustvo korona virusa. Prisustvo virusa u prvih sedam dana decembra bilo je potvrđeno u Kazneno-popravnom zavodu u Beogradu – Padinskoj Skeli, Kazneno-popravnom zavodu u Ćurpiji, Kazneno-popravnom zavodu u Nišu, Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici, Kazneno-popravnom zavodu u Požarevcu – Zabeli, Okružnom zatvoru u Kraljevu, Kazneno-popravnom zavodu u Pančevu i Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu.

Beogradskom centru za ljudska prava svakodnevno se obraćaju lica lišena slobode koja se nalaze u ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija i članovi njihovih porodica koji navode da je zbog prenaseljenosti u zavodima nemoguće efikasno sprovoditi mere za suzbijanje širenja bolesti COVID-19 prvenstveno, te da postoji realna opasnost od nekontrolisanog širenja korona virusa u ovim ustanovama. Beogradski centar za ljudska prava je 26. novembra uputio svim narodnim poslanicima u Narodnoj skupštini kao i Vladi Srbije, inicijativu za pripremu i donošenje zakona o amnestiji, u okviru borbe protiv epidemije zarazne bolesti COVID-19 u Srbiji. Podsetimo da je prethodnih dana pojedinim medijima Ministarstvo pravde potvrdilo da razmatra sve mogućnosti i podnete inicijative u vezi sa amnestijom.