Odvratan i opasan bumerang

11. maj 2003.
Beogradski centar za ljudska prava ponovo upozorava na zabrinjavajuće primere govora mržnje koji se povremeno – ali ipak nedopustivo često – javljaju u medijima i javnom životu uopšte. Do sada smo uglavnom pokušavali da javnosti ukažemo na takve slučajeve u političkom diskursu. Govor mržnje, međutim, postoji i u medijima koji se navodno bave “lakšim temama” i zabavom. Na primer, enigmatski magazin Shock bumerang koji izdaje preduzeće Albos iz Kruševca u broju II svojim čitaocima predstavlja “Formular za Šiptare” u kojem na najogavniji način vređa elementarno dostojanstvo, lična i nacionalna osećanja pripadnika albanske etničke zajednice. Između ostalog, kod pitanja “Odnos sa supružnikom” čitaoci (“Šiptari”) mogu da zaokruže: 1. sestra/brat 2. otac/majka 3. stric/strina 4. rođak 5. sin/ćerka 6. kućni ljubimac… Ostala pitanja i mogući odgovori su inspirisani istom količinom mržnje i želje da se vređa. Ovu provokaciju prate i fotografije koje treba da sugerišu da su Albanci ružne životinje.

Ovo ne može biti nikakva šala, već je očigledan primer izazivanja i podsticanja nacionalne i verske mržnje, netrpeljivosti i razdora, uporediv s najgorim rasističkim ispadima u doba Hitlera. Takvi ispadi i u ovom, kao i u svakom drugom, civilizovanom društvu  predstavljaju krivična dela, i to teška.

Opisani tekst nije nedavno objavljen. Nadležni državni tužilac je imao vremena da se oglasi. Beogradski centar će mu se obratiti da bi ga podsetio da se ovakva krivična dela gone po službenoj dužnosti. Centar zahteva od pravosudnih organa da reaguju na ovakve povrede osnovnih ljudskih prava, a od novinarskih i odgovarajućih drugih strukovnih udruženja da najoštrije osude ponašanje svojih takozvanih kolega iz magazina Shock bumerang. Da nam se svima ne bi vratio bumerang rata i krvoprolića!