Okrugli sto ” Istina – Pomirenje – Perspektive Saradnje ”

25. oktobar 2003.

Donator:  Norwegian People’s Aid 

Trajanje projekta: maj 2003 

Okrugli sto “ Istina – Pomirenje – Perspektive Saradnje ” je održan u Priboju 24 maja 2003. godine. Cilj programa je bio da se razmene ideje i uspostavi dijalog na osnovnim principima civilnog društva, radi prevazilaženja posledica rata, kao i unapređivanje kulture ljudskih prava. Metodologija programa okruglog stola je dizajnirana kako bi uticala na sve aspekte teme i podstakla na aktivno učešće u diskusiji.

Bilo je 30 učesnika iz Sandžaka i drugih gradova Zapadne Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Učesnici su bili aktivisti NGO, državni sluzbenici, sudije i novinari. Ključni govornici bili su eksperti, intelektualci i drzavnici iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije. Govornici su istakli različite perspektive u odnosu na razlog konflikta, posledice, kao i put kojim se ovi problemi mogu sprečiti u budućnosti. Glava tema diskusije uključivala je specifičnost oblasti zbog multietničke strukture, uticaja poslednjeg rata u regionu i etničke tenzije u Sandžaku. Diskusija je donosila vazne zaključke. 

Kroz diskusiju i govornike, učesniči okruglog stola su se složili oko zaključaka, da je proces suočavanja sa proslošću neophodan radi jačanja poverenja među građanima. Takođe su zaključili da suđenja za ratne zločine trebaju da dobiju više podrške, jer oni predstavljaju napore demokratskih snaga radi vraćanja stabilnosti i saradnje u region, i da svi segmenti društva u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i ostalim republikama bivše Jugoslavije trebaju da uzmu učešće u rešavanju problema prošlosti u cilju da stvore i obezbede bolju budućnost. 

Okrugli sto je bio esencijalan za Priboj, koji nije sprovodio programe ove vrste, i njegov doprinos u formiranju civilnog društva i kulture ljudskih prava u regionu je značajan.