Osuda govora mržnje u Skupštini Srbije

3. decembar 2020.

Mi, organizacije civilnog društva i predstavnici medija, oštro osuđujemo govor mržnje uperen prema televiziji N1 i Nova S od strane narodnih poslanika, na sednici Narodne skupštine Republike Srbije u sredu, 2. decembra. 

Narodna poslanica Skupštine Srbije Biljana Pantić Pilja je u svom izlaganju označila ove dve kablovske televizije kao „antisrpske“ i da se mogu opisati rečima „strani plaćenik, domaći izdajnik“.

Ovo je samo još jedan u nizu postupaka koji od Narodne skupština pravi poligon za plasiranje neutemeljenih optužbi i napada na nezavisne medije, istaknute pojedince i sve one koji imaju kritički odnos prema društvu u Srbiji danas, umesto da bude mesto koje treba da služi za primer građanima Srbije po načinu vođenja otvorene i tolerantne diskusije o pitanjima koja su najvažnija za njihov život. 

Ranije odsustvo osude govora mržnje izrečenog od strane narodnih poslanika vladajućih stranaka, čije su mete bile istaknute javne ličnosti, kao što je Jelisaveta Seka Sablić, ovu vrstu govora preti da „normalizuje“ čineći je društveno prihvatljivom. Targetiranje medija, novinara i ostalih javnih ličnosti u Nacionalnom parlamentu koji se emituju uživo putem RTS -a kreira neprijateljsko okruženje koje u krajnjim slučajevima dovodi do pretnji smrću i fizičkim napadima. O tome svedoči broj incidenata učinjen na štetu novinara u 2020. godini zabeležen u bazi napada i pritisaka na novinare Nezavisnog udruženja novinara Srbije (27 fizičkih napada, 47 pretni, 10 napada na imovinu i 83 pritiska). Time Srbija ide prečicom ka krajnje netoleratnom i polarizovanom društvu sa nesagledivim posledicama.

Napominjemo da se sve ovo dešava u danu kome su članovi Radne grupe za izradu Akcionog plana za Strategiju razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji za period od 2020. do 2025. godine predali taj dokument predsednici Vlade Ani Brnabić, koja je najavila i formiranje nove radne grupa za bezbednost i zaštitu novinara ističući da je bezbednost novinara crvena linija koju Vlada Srbije neće tolerisati.

Iz tog razloga pozivamo Narodnu skupštinu Srbije, a pre svega predsednika Skupštine Srbije, predsednicu Vlade Srbije i predstavnike stranaka u Skupštini da osude govor mržnje svojih poslanika i da istrajno rade na unapređivanju kulture dijaloga u Skupštini kao najvišem predstavničkom organu. 

O ovom i sličnim incidentima obavestićemo međunarodne organizacije i institucije koje se bave zaštitom slobode izražavanja.

Potpisnici:
1. Asocijacija online medija
2. Beogradski centar za bezbednosnu politku
3. Beogradski centar za ljudska prava
4. Biro za društvena istraživanja
5. Business Info Group
6. CANVAS
7. Centar za evropske politike
8. Centar za praktičnu politiku
9. Centar za vladavinu prava
10. Evropski pokret u Srbiji
11. Fond za humanitarno pravo
12. Građanske inicijative
13. Helsinški odbor za ljudska prava
14. Inicijativa mladih za ljudska prava
15. Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM
16. KRIK
17. Nacionalna koalicija za decentralizaciju
18. Nezavisno udruženje novinara Srbije
19. Protekta
20. Vojvođanski građanski centar