Glasanje na Fejsbuku za predstavljanje mladih iz Srbije

28. oktobar 2014.

Mladi 12 opština u Srbiji pozvali su 27. oktobra zainteresovane da do 13. novembra glasaju na Fejsbuk strani projekta Otpakivanje za njihove sadržaje kojima su predstavili identitet svojih zajednica. Materijali, takozvani kulturni paketi, rezultat su radionica i zajedničkog rada mladih u okviru projekta Otpakivanje 2014/15 čiji cilj je povezivanje mladih u Srbiji. Od novembra će uslediti razmena među Kancelarijama za mlade u okviru koje će sadržaji biti predstavljeni u drugim krajevima zemlje, kao i priprema zajedničke predstave učenika koja će biti prikazana u februaru.Samostalna savetnica Ministarstva omladine i sporta Vesna Vidojević rekla je da to ministarstvo podržava projekat jer smatra da je važno da se različite zajednice upoznaju.

„Tako se brišu razlike, uspostavlja se međusobno poštovanje, lakše se i lepše živi“, kazala je ona na sastanku na kojem su utvrđivani detalji narednih aktivnosti u projektu.

U projektu učestvuje 12 kancelarija za mlade iz Srbije. Učesnici su u maju i junu organizovali radionice u kojima su mladi utvrđivali elemente koji određuju identitet zajednice u kojoj žive, a nakon toga su izrađivali takozvane kulturne pakete, odnosno na kreativan način prikazali svoje ideje.

Među sadržajima koje su mladi prikupili, kreirali i postavili na internet su fotografije omiljenih mesta mladih u Raškoj, predstavljanje slovačkih tradicija i običaja u Bačkom Petrovcu, fudbalska utakmica Srba i Albanaca u Bujanovcu, grafiti sa porukama tolerancije u Prijepolju, kulturni sadržaji u doba poplava u Obrenovcu.

Tu su i folklor i narodne nošnje u Bosilegradu, biciklistički defile u Temerinu u najdužoj ulici u Srbiji, intervjui sa nosiocima starih zanata u Požegi, kulturna ponuda Savskog venca, urbana kultura Vranja, karakteristični običaji Trgovišta, draga mesta građana Priboja.

Učesnici su ukazali da im je nakon izrade sopstvenih paketa sada zanimljivo da pregledaju i materijale drugih opština, čime se upoznaju sa njihovim odlikama što i jeste jedan od ciljeva projekta.

Slede razmene i predstave

Kako je najavljeno, od novembra do januara će biti povezane po dve opštine, jednonacionalne sa muletietničkim i manje razvijene sa razvijenijim, kako bi se organizovale razmene manjih grupa učesnika projekta i drugima prikazali sadržaji stvoreni u toku projekta.

Koordinatorka programa Nevena Nikolić rekla je da će se povezati Bosilegrad i Savski venac, Priboj i Trgovište, Temerin i Požega, Bački Petrovac i Vranje, Bujanovac i Obrenovac, i Prijepolje i Raška.

Od novembra počinje i priprema predstave na osnovu materijala, kazala je Nikolić, dodavši da je reč o takozvanoj procesnoj predstavi, koja nastaje tokom rada na sadržajima, uz priče iz cele Srbije.

Izvođenje predstave planirano je u februaru u nekoliko gradova, kazala je ona.

Projekat finansira Evropska unija u okviru programa „Podrška civilnom društvu“, a sprovode Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava (YUKOM), ApsArt Centar za pozorišna istraživanja i Medijski centar Beta, uz podršku Ministarstva omladine i sporta i Konrad Adenauer fondacije.

Autor: S.V.

Foto: Beta

Preuzeto sa sajta Euractiv