Podneta inicijativa za kontrolu zakonitosti rada policije tokom protesta održanih 27. novembra

27. новембра 2021.

Logo beli 2Beogradski centar za ljudska prava uputio je MUP-u Srbije i Zaštitniku građana inicijatvu za preispitivanje odgovornosti policijskog službenika Aleksandra Krstića zbog njegovog nezakonitog, neprofesionalnog i ponižavajućeg postupanja prema građanima koji su učestvovali u blokadi saobraćajnice tokom protesta održanog u subotu 27. novembra.

Naime, video zapisima koji su građani tokom dana objavljivali na društevnim mrežama zabeleženo je kako službeno lice Aleksandar Krstić bez povoda, u dva navrata, gura muškarca koji mu je, prethodno, sa značajne udaljenosti uputio pitanje „Sad ćete da gurate goloruki narod?“, a potom, kako  upotrebom fizičke snage gura i prebacuje ženu preko bankine pored kolovoza, iako je ona prethodno mirno hodala pored njega, ne pružajući nikakav otpor.

Imajući u vidu odredbe člana 225 i 227. Zakona o policiji molimo vas da po sopstvenoj inicijativi pokrenete postupak kontrole zakonitosti rada policijskog službenika Aleksandra Krstića, koji je čak kao jedan od „uglednih“ policijskih službenika biran da predstavlja rad Ministarstva unutrašnjih poslova za vreme vaše kampanje „Mi smo uvek tu“.

Sekotru unutrašnje kontorle MUP-a Srbije kao i Zaštitniku građana dostavili smo video zapise koji su dostupni na društvenoj mreži Twitter.