Podržite borbu za unapređenje procedura sprovođenja indukovanih pobačaja u Srbiji #pomozi i #doniraj

6. april 2022.

Milica kampoanja za sajtBeogradski centar za ljudska prava preduzima niz aktivnosti radi unapređenja procedura sprovođenja indukovanih pobačaja u Srbiji. Pred organima vlasti Republike Srbije strateški zastupamo građanku Milicu Filipović iz Šapca koja je imala snage da javno podeli svoje vrlo traumatično iskustvo o nehumanom tretmanu kojem je bila izložena tokom sprovođenja procedure indukovanog pobačaja u GAK „Narodni front“ prošle godine.

Na žalost, Miličina priča nije usamljeni, izlovani slučaj. Značajan broj žena je putem društvenih mreža potvrdio da su bile izložene sličnom postupanju u ginekološko-akušerskim klinikama širom Srbije ili da su bile očevici ovakvih postupanja prema drugim pacijentkinjama. Iz njihovih iskustava, ali i iz razgovora sa zdravstvenim radnicima koji su upućeni u način na koji se pomenuta intervencija sprovodi, uglavnom na većim klinikama u Srbiji, nesumnjivo proizlazi potreba da se neodložno preduzmu sve mere i aktivnosti kako bi se procedure indukovanih pobačaja upodobile sa opšte prihvaćenim stručnim standardima i etičkim principima.

Pokretanje i sprovođenje pravnih mehanizama ovim povodom podrazumeva značajne troškove. Poseban izazov predstavlja pronalaženje veštaka lekara specijaliste ginekologije koji će za potrebe postupaka obaviti nezavisno i objektivo veštačenje na osnovu raspoložive medicinske dokumetacije koja je pribavljena iz GAK „Nardoni front“.

Zato nam je potrebna vaša pomoć!

Podržite našu borbu novčanim donacijama sa ciljem da se za sve građanke Srbije unaprede procedure sprovođenja indukovanog pobačaja u akreditovanim zdravstvenim ustanovama. Možemo da utičemo na to da se slučaj poput Miličinog više nikada ne ponovi.

- Za uplate iz Srbije (samo u dinarima) -

  • Primalac: Beogradski centar za ljudska prava, Kneza Miloša 4, 11000 Beograd, Srbija
  • Svrha uplate: DONACIJA
  • Broj računa: 325-9500500005830-69

- Za uplate iz inostranstva (samo devizne uplate) - 

  • PayPal – za detalje postupka uplate iz inostranstva kliknite ovde

Hvala svima koji podržavaju naš rad i našu borbu za unapređenjeprocedura sprovođenja indukovanih pobačaja u Srbiji!

#pomozi i #doniraj