Podsećamo na reči Vojina Dimitrijevića i danas aktuelnu njegovu knjigu “Strahovlada-ogled o ljudskim pravima i državnom teroru“"

9. jul 2020.

Na današnji dan, 9. jula 1932. godine rođen je Vojin Dimitrijević, profesor prava, intelektualac, istaknuti borac za ljudska prava i demokratiju, i dugogodišnji direktor Beogradskog centra za ljudska prava. Tim povodom podsećamo na njegove reči iz knjige “Strahovlada – ogled o ljudskim pravima i državnom teroru”, danas podjednako aktuelne kao i kada ju je napisao 1984. godine.

Vojin D-01 (1)

 

 

 

 

 

 

„Napisavši svojevremeno knjigu o terorizmu kao metodu političke borbe protiv vlasti stekao sam utisak da je teror koji sprovode posednici vlasti opasniji, da odnosi mnogo više nevinih žrtava, daleko niže spušta ljudsko dostojanstvo i postoji kao stalna pretnja društvu. Ovaj je teror ostao uglavnom zanemaren, ne samo s moje strane, nego i u literaturi uopšte. Naročito su pravnici, zbog prividnih i stvarnih dilema – o kojima će biti više reči – malo doprineli razumevanju i razjašnjavanju pojave strahovlade.

Jasno je, naravno, da se u radu ove dužine vladanje putem izazivanja straha i strepnje može posmatrati samo kao političko sredstvo. Za to su potrebna uopštavanja, traženjem zajedničkih osobina savremenih strahovlada, na koje je ovde obraćena najveća pažnja, i njihovim poređenjem s pojavama u prošlosti. Svestan sam da se ovakvom pokušaju može staviti prigovor da je neistoričan, jer ne uzima uvek u obzir sve konkretne i jedinstvene okolnosti i uzroke. Međutim, potpuno poštovanje ovakve vrste zamerki značilo bi da je nauka o politici, kao napor da se ustanove neki opšti pojmovi i utvrde neke univerzalne zakonitosti, nemoguća. Rizik se, dakle, mora prihvatiti.

Beograd, 15. novembra 1984.

V.D.“

Čitajmo “Strahovladu“ i odbijmo da u njoj živimo! 

PDF izdanje knjige „Strahovlada“ možete naći na stranici sajta Peščanik na ovom linku: https://pescanik.net/wp-content/uploads/2016/10/Strahovlada-srpski.pdf