Poverenik za zaštitu ravnopravnosti podneo krivičnu prijavu zbog govora mržnje na internetu

5. mart 2018.

Beogradski centar za ljudska prava izražava veliku zabrinutost zbog sve učestalijeg govora mržnje u online sferi. Iz tog razloga, Beogradski centar za ljudska prava u okviru projekta „Anonimna mržnja“ pokreće dostupne mehanizame zaštite od govora mržnje, kao što su pritužbe Povereniku za zaštitu ravnopravnosti i žalbe Savetu za štampu.

Na osnovu jedne od pritužbi, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti podneo je krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Beogradu protiv nepoznatog izvršioca zbog krivičnog dela iz člana 387. stav 4. Krivičnog zakonika – Rasna i druga diskriminacija. Takođe, na osnovu Žalbe koju je Beogradski centar za ljudska prava podneo Savetu za štampu, nakon sporazumnog dogovora, informativni portal B92 uklonio je diskriminatorne komentare ispod vesti podeljene na svojoj Facebook strani.

Beogradski centar za ljudska prava nastaviće da prati i prijavljuje slučajeve govora mržnje na internetu. Takođe, pozivamo sve građane i građanke da prijave svaki govor mržnje na koji naiđu putem portala www.h8index.org  

Cilj projekta „Anonimna mržnja“ jeste podizanje svesti stručne i šire javnosti o zastupljenosti govora mržnje kao jednog oblika diskriminacije na informativnim internet portalima i društvenim mrežama, kao i formulisanje predloga za unapređenje postojećih mehanizama za utvrđivanje odgovornosti i politike kažnjavanja za govor mržnje. Projekat je podržala Fondacija za otvoreno društvo.