Predstavljen izveštaj „Ljudska prava u Srbiji 2020“

4. mart 2021.

Capture Izvestaj ljp 2Beogradski centar za ljudska prava predstavio je 4. marta 2021. godine redovni godišnji izveštaj o stanju ljudskih prava „Ljudska prava u Srbiji 2020“.

Izveštaj je predstavljen na onlajn događaju putem ZOOMa na kojem su govorili urednici izveštaja Vesna Petrović i Dušan Pokuševski kao i jedan od autora izveštaja novinar Ivan Protić. Osvrt na poštovanje ljudskih prava u Srbiji u prošloj godini iz ugla UN dao je Milan Marković, šef Tima UN za ljudska prava, dok je pogled na proces evropskih integracija, posebno Poglavlja 23 i 24, u prošloj godini dao Daniel Mohseni, politički savetnik ambasade Nemačke u Beogradu.

Capture Izveštaj LJP finaU debati povodom predstavljanja izveštaja sa osvrtom na segmenete vezane za vladavinu prava i pravosuđe, parlamentarne izbore, položaj civilnog društva i julske proteste u Beogradu i Novom Sadu učestvovali su Vida Petrović Škero, nekadašnja predsednica Vrhovnog suda i predsednica CEPRIS-a, Tamara Branković iz Crte, Dragan Popović iz Centra za praktičnu politiku i Sanja Radivojević iz Beogradskog centra za ljudska prava. 

Izveštaj o ljudskim pravima u Srbiji 2020. predstavlja sveobuhvatan pregled i analizu stanja u Srbiji u godini obeleženoj globalnom pandemijom virusa COVID-19, koja je donela brojne izazove i ograničenja u ostvarivanju ljudskih prava i sloboda. Ugroženost života i zdravlja građana Srbije kao i poštovanje i zaštita njihovih ljudskih prava tokom pandemije predstavljali su, čini se, pretežak zadatak na koji vlast u Srbiji često nije uspevala da nađe adekvatne odgovore.

Izveštaj „Ljudska prava u Srbiji 2020″ možete preuzeti OVDE.

DSC_0143

Beogradski centar za ljudska prava je prethodnih godina upozoravao ne samo na ozbiljne probleme u ostvarivanju i zaštiti ljudskih prava, već i na ugroženost osnovnih principa na kojima počiva Republika Srbija – vladavina prava, socijalna pravda, građanska demokratija i pripadnost evropskim principima i vrednostima. Loša ekonomska situacija u zemlji, kriminal i korupcija kao uobičajena društvena pojava, populistička retorika kao osnov i svrha političkog delovanja učinili su Srbiju duboko polarizovanom društvenom zajednicom u kojoj su stereotipi i predrasude široko rasprostranjeni, u kojoj je socijalna distanca prema određenim društvenim grupama veoma izražena, a javni diskurs preplavljen govorom mržnje.

Istraživanje, prevod i publikovanje Izveštaja o stanju ljudskih prava 2020. pomoglo je Ministarstvo spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke preko ambasade SR Nemačke u Beogradu i Tim Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Srbiji. Stavovi izneti u Izveštaju ne odražavaju neophodno stavove Ministarstva spoljinh poslova SR Nemačke i Ujedinjenih nacija. 

Predstavljanje izveštaja „Ljudska prava u Srbiji 2020″ možete pogledati ovde: