Predstavljen izveštaj o ‘Pravu na azil u Republici Srbiji 2020’

24. februar 2021.

Capture Izvestaj azil 2Beogradski centar za ljudska prava predstavio je u sredu 24. feburara 2021. godine godišnji izveštaj „Pravo na azil u Republici Srbiji 2020“. 

Izveštaj o pravu na azil u Srbiji za 2020. godinu sastavljen je na osnovu iskustva pravnog i integracionog tima Beogradskog centra za ljudska prava u pružanju besplatne pravne pomoći tražiocima azila i osobama kojima je odobren azil. Izveštaj predstavlja pregled i prikaz statističkih podataka, analizu primene domaćih propisa u postupku azila i drugih propisa relevantnih za položaj tražilaca azila i izbeglica i njihovu integraciju u srpsko društvo tokom prošle godine.

Capture Izveštaj azil naslovnaOd 1. januara do 31. decembra 2020. godine, 2.830 osoba izrazilo je nameru da podnese zahtev za azil u Republici Srbiji. U istom periodu 2019. godine registrovano je 12.937 osoba koje su izrazile nameru da podnesu zahtev za azil.

Drastična razlika nije posledica manjeg priliva tražilaca azila, izbeglica i migranata, već činjenice da MUP nije sprovodio postupak registracije u punom kapacitetu. Uzrok toga je, u najvećoj meri, bila pandemija virusa korona.

Od januara do decembra 2020. godine 144 osobe su Kancelariji za azil podnele zahtev za azil. Usvojeno je ukupno 29 zahteva. I broj podnetih zahteva kao i broj izarežnih namera za azil značajno je manji u odnosu na 2019. godinu.

Mere zdravstvene zaštite koje su uvedene usled globalne pandemije zarazne bolesti COVID-19 znatno su uticale na ograničenje osnovnih ljudskih prava izbeglica i migranata koji borave na teritoriji Srbije.

Capture Izvestaj azil 5Tema migracija tokom 2020. godine bila jedna od vodećih u javnom prostoru, a zbog uočene promene narativa, izveštaj se bavi i analizom javnog diskursa uz osvrt na stavove građana, pojavu neproverenih vesti i rasprostranjen govor mržnje prema izbegličko-migrantskoj populaciji.

Izveštaj je izrađen je u okviru projekta Podrška izbeglicama i tražiocima azila u Srbiji koji Beogradski centar za ljudska prava sprovodi uz podršku UNHCR-a u Srbiji. BCLJP kao partner UNHCR-a od 2012. godine pruža besplatnu pravnu pomoć tražiocima azila i osobama kojima je dodeljena međunarodna zaštita u Srbiji.

Izveštaj „Pravo na azil u Republici Srbiji 2020″ možete preuzeti OVDE.

O pravu na azil u Republici Srbiji i godišnjem izveštaju govorili su Frančeska Boneli, šefica predstavništva UNHCR-a u Srbiji, Sonja Tošković, izvršna direktorka Beogradskog centra za ljudska prava i autori izveštaja Ana Trifunović, urednica publikacije, Marko Štambuk, koordinator pravnog tima programa Azil i migracije i Anja Stefanović, koordinatorka programa Azil i migracije. 

Predstavljanje izveštaja možete pogledati ovde: