Preminula prof. dr Lidija Basta Flajner (Fleiner)

1. jul 2019.

Izgubili smo našu dragu Lidiju, članicu Saveta Beogradskog centra za ljudska prava, vernog i odanog prijatelja. Dugo je predavala na Univerzitetu u Friburu (Fribourg) u Švajcarskoj i bila je direktor Instituta za federalizam. Sa Beogradskim centrom je sarađivala na nekoliko zajedničkih projekata, bila je vođa ekspertske grupe za pripremu novog Ustava Republike Srbije i preuređenje državne zajednice Srbije i Crne Gore (2000-2001).

U Savetu Evrope je takođe bila aktivna, nekoliko godina bila je predsednik Savetodavnog komiteta za nadzor nad Okvirnom konvencijom za zaštitu nacionalnih manjina.

Mada je dugo godina živela u inostranstvu, nije gubila vezu sa Beogradskim centrom, rado nas je posećivala, uvek spremna da pomogne i da nas razveseli. Bila je prijatelj koga ne smeš da izgubiš, prijatelj zauvek.  

Pamtićemo njen vedri lik, otmenost i plemenitost, osobine koje su je krasile. Bila je izvanredan pravnik i veliki čovek, borac za pravdu i poštovanje ljudskih vrednosti. Umela je da sasluša svakoga, da nas posavetuje i da nam ulije nadu kad smo je zbog nekih nesrećnih okolnosti gubili.