Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo krivičnu prijavu protiv policijskog službenika koji je udarao građanina na sedištu službenog automobila za vreme vanrednog stanja

25. септембра 2020.

Beogradski-centar-za-ljudska-pravaU slučaju koji se desio sredinom aprila 2020. godine, u kome je jedan policijski službenik Policijske stanice Vračar rukom više puta udarao u lice prethodno savladanog građanina koji je sedeo na zadnjem sedištu policijskog automobila, Beogradski centar za ljudska prava i Sektor unutrašnje kontrole MUP-a podneli su krivičnu prijavu Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu zbog sumnje da je taj policijski službenik učinio krivično delo zlostavljanja i mučenja iz člana 137, stava 3, u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakonika, koju je to tužilaštvo odbacilo.

Iako je snimak događaja izazvao veliko interesovanje javnosti u pravcu ustanovljavanja odgovornosti policijskog službenika, prilika nadležnih organa Srbije da sprovedu delotvornu istragu i pošalju poruku javnosti da će zlostavljanje građana od strane javnih službenika biti kažnjavano propuštena je odlukom Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu o odbacivanju krivičnih prijava u ovom slučaju. U obrazloženju odluke, koja nam je dostavljena, Tužilaštvo je najveći značaj dalo izjavi oštećenog (pretučenog) građanina da se on „ne oseća niti zlostavljano niti mučeno“, smatrajući da usled nedostatka subjektivnog osećaja oštećenog da se prema njemu postupalo na način kojim se vređa njegovo ljudsko dostojanstvo nema ni krivičnog dela. 

 Odluku Tužilaštva dodatno kompromituje to što je postupajući zamenik tužioca poklonio poverenje veoma neuverljivoj izjavi osumnjičenog službenika da se on „branio“ od građanina koji ga je pljuvao i govorio mu da će mu tako preneti koronavirus, iako se na snimku jasno vidi da taj službenik uporno udara (šamara) građanina lišenog slobode ponavljajući pitanje: „Kako se zoveš?“. 

 Da je postupanje osumnjičenog policijskog službenika bilo nezakonito, utvrdio je i Zaštitnik građana u aktu od 6. jula 2020. godine, ocenivši ga kao ponižavajuće postupanje koje je dovelo do povrede Ustavom zajemčenih prava (oštećenog) građanina na nepovredivost fizičkog i psihičkog integriteta i ljudskog dostojanstva.

 Smatrajući da je ovakva odluka Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu nezakonita,  Beogradski centar za ljudska prava je podneo inicijativu Višem javnom tužilaštvu u Beogradu da u ovom slučaju izda obavezno uputstvo Prvom osnovnom javnom tužilaštvu da ponovo povede predistražni postupak, u kome će pravilno i potpuno utvrditi činjenice i doneti novu odluku o krivičnim prijavama Beogradskog centra za ljudska prava i Sektora unutrašnje kontrole MUP-a.

 Inicijativu možete pročitati ovde.