Rodoljub Šabić dobitnik nagrade „Konstantin Obradović“

18. septembar 2015.

Žiri u sastavu dr Vesna Pešić, dr Gordana Matković i dr Vesna Petrović, jednoglasno je dodelio nagradu „Konstantin Obradović“ za unapređenje kulture ljudskih prava, za 2015. godinu Rodoljubu Šabiću, Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Žiri je u obrazloženju odluke naveo da se opredelio za Rodoljuba Šabića zbog toga što su ova i prošla godina obeležene pritiskom na nezavisne institucije, što je bio dodatni motiv da nagrada ode u ruke jednom od onih koji su utirali put ovim institucijama. Od samog početka  uneo je ogromnu energiju, angažovao se na mnogim stanama i svojim ličnim zalaganjem doprineo rešavanju pitanja iz oblasti prava. 

Izgradnja jake institucije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je bila misija koju je Šabić uspešno izvršio u prvim godinama funkcionisanja ovog važnog tela koje kontroliše rad državnih organa.

Pored toga žiri smatra da je podrška građana Povereniku velika, što se može videti po  broju obraćanja i žalbi koje se podnose kancelariji na čijem je on čelu, ali i po podršci koju je gospodin Šabić i njegova kancelarija dobijala svaki put kada bi bila pod pritiskom države i pod pritiskom političara.