Sanski Most

Tužilaštvo za ratne zločine tereti[1] Miroslava Gvozdena da je 5. decembra 1992. godine u Tomašnici i Sasini (opština Sanski Most, BiH), po prethodnom dogovoru da osveti poginulog brata Radoslava Gvozdena, zajedno sa pripadnicima Vojske Republike Srpske Milom Gvozdenom[2], Ostojom Gvozdenom, Bojanom Gvozdenom i Zoranom Šimšićem[3], lišio života šest civila hrvatske nacionalosti – Petra Topalovića, Milu Topalovića, Matu Matoša, Mariju Šalić, Dragicu Šalić i Mandu Matoš i pokušao ubistvo Pilje Šalića.[4]

Presudom Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu od 11. septembra 2015. godine, optuženi Gvozden oglašen je krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 10 godina. 

Odeljenje za ratne zločine Apelacionog suda u Beogradu, donelo je nakon održane sednice, 22. februara 2016. godine presudu Kž1 Po2 7/15 kojom je delimično usvojilo žalbu Tužilaštva za ratne zločine i preinačilo prvostepenu presudu u delu odluke o kazni i optuženog Gvozdena osudilo na kaznu zatvora u trajajnu od 12 godina, dok je u ostalom delu potvrdilo presudu.

Predmet je pravnosnažno okončan.


[1]          Optužnica je dostupna na adresi httpi ://www.hlc-rdc.org/wp-content/uploads/2013/06/Optu%C5%Benica.pdf.

[2]          Nedostupan je pravosudnim organima Republike Srbije.

[3]          Ostoja Gvozden, Bojan Gvozden i Zoran Šimčić su u postupku pred Kantonalnim sudom u Bihaću dobili status svedoka saradnika.

[4]        Ovaj predmet dostavljen je Tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije iz Kantonalnog suda u Bihaću na osnovu Protokola o saradnji tužilaštava Srbije i Bosne i Hercegovine u procesuiranju ratnih zločina.